Mai mulţi parlamentari români sancţionează afirmaţiile lui Oszkar Fuzes

Epoch Times România
07.02.2013

Mai mulţi parlamentari români critică, prin declaraţii de presă, afirmaţiile ambasadorului Oszkar Fuzes, reacţiile constând fie în dorinţa ca Parlamentul român să adopte o poziţie oficială, fie în a cere retragerea acestuia de la post.

Deputatul PSD Andrei-Valentin Sava, membru al Comisiei pentru Politică Externă, spune că va propune convocarea unei şedinţe extraordinare a Comisiilor reunite de Politică Externă din Camera Deputaţilor şi Senat pentru adoptarea unei rezoluţii care să exprime poziţia oficială a Parlamentului României.

”Declaraţiile lui Nemeth Zsolt privind necesitatea arborării în Ungaria a steagului aşa-numitului Ţinut Secuiesc sunt inacceptabile şi reprezintă o ingerinţă surprinzătoare în dezbaterea publică privind regionalizarea României. Practic, prin astfel de declaraţii, parte din autorităţile de la Budapesta doresc să se implice în dialogul public din România, inflamând discuţiile legate de modul în care va arăta harta regiunilor la sfârşitul acestui an”, a arătat deputatul.

"România nu mai poate tolera intenţia Ungariei de a-şi face o colonie proprie în Transilvania, o expansiune de tip medieval", consideră şi deputatul PSD Bogdan Diaconu, un mai vechi critic al activităţii lui Fuzes.

"În sprijinul acordat oficial de Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria arborării drapelelor secuieşti se poate vedea clar intenţia acestui stat de a-şi construi o colonie proprie în Transilvania unde să-şi impună legi şi însemne proprii. România nu mai poate tolera această intenţie agresivă a Budapestei care nici măcar nu-şi mai ascunde dorinţa de a rupe, sub pretextul autonomiei şi al identităţii etnice, o bucată din România, supunând-o jurisdicţiei simbolice a Guvernului Viktor Orban care să le spună astăzi politicienilor maghiari din Transilvania să afişeze însemne proprii, iar mâine să le ceară să nu respecte Constituţia pentru că nu renunţă la statul naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil", transmite Diaconu, într-un comunicat.

Deputatul ecologist Ovidiu Iane cere public autorităţilor competente ale statului ungar retragerea imediată a lui Fuzes. "Reamintesc domnului Oskar Fuzes articolul 1 al Constituţiei României, articol ce nu suportă nicio interpretare sau revizuire, cât şi articolul 3, litera a din Legea 51/1991, care prevede: “Constituie ameninţări la adresa siguranţei naţionale a României următoarele: a) planurile şi acţiunile care vizează suprimarea sau ştirbirea suveranităţii, unităţii, independenţei sau indivizibilităţiistatului român".

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat miercuri seara, referindu-se la declaraţiile ambasadorului ungar privind susţinerea pentru Ţinutul Secuiesc, că, dacă lucrurile vor continua, cei care greşesc îşi vor încheia mandatul la Bucureşti.

„Este o atitudine care încalcă normele de bază elementare ale regulilor diplomatice, ale convenţiilor internaţionale şi ale legilor statului român. Acesta este motivul pentru care, în seara aceasta, am transmis instrucţiuni ambasadorului României la Budapesta pentru un demers clarificator mâine la Ministerul de Externe ungar şi sper ca eu însumi să pot clarifica, dacă este nevoie, printr-o discuţie directă cu omologul meu, aceste aspecte. Dacă un ambasador îşi depăşeşte mandatul, el trebuie fie să revină rapid în interiorul mandatului, fie îşi încetează mandatul pe care-l are la Bucureşti. Dacă lucrurile vor continua şi nu găsim înţelepciune şi deschidere din partea autorităţilor ungare, cei care greşesc în plan diplomatic aici, la Bucureşti, îşi vor înceta mandatul”, a declarat la Realitatea TV, ministrul de externe, Titus Corlăţean.

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, a declarat miercuri seara, la Realitatea TV, că statul maghiar sprijină cererea maghiarilor din România de înfiinţare a unui ţinut secuiesc pe criterii etnice şi teritoriale.

„Sunt de acord cu declaraţia domnului Nemeth Zsolt, nu numai pentru că sunt un reprezentant al guvernului lui, ci şi din suflet. Cred că toate declaraţiile în legătură cu steagul secuiesc în acest lucru avem dreptul să ne exprimăm opinia, chiar dacă acestea sunt diferite de cele ale părţii româneşti. Nu înţeleg de ce un steag secuiesc devine o problemă atât de mare în România. Este vorba de o minoritate naţională autohtonă. Steagul secuiesc nu este un steag străin în România. Nu prea înţeleg problema (...) Singura propunere pe care pot să o fac este ca Ţinutul Secuiesc să devină oficial. După câte ştiu, aceasta este o cerere foarte veche a secuimii. Nu eu şi nici Ungaria nu facem această cerere. Asta este o cerere a locuitorilor Ţinutului Secuiesc”, a spus Oszkar Fuzes.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor