Ivan: PDL a votat împotriva lui Orban pentru că din ţară era susţinut Mircea Vasile Popescu
alte articole
Eurodeputatul PSD Cătălin Ivan a declarat că pedeliştii au votat împotriva lui Leonard Orban pentru funcţia de membru al Curţii Europene de Conturi deoarece premierul Ponta a retras propunerea lui MRU pentru acest post, Mircea Vasile Popescu, vicepreşedinte al Curţii de Conturi.
Anterior, Ivan scrisese pe blog că pedeliştii nu l-au vrut pe actualul ministru al fondurilor europene deoarece ei pregătiseră pe altcineva pentru post, un apropiat al lui Traian Băsescu, dar nu spusese cine este acea persoană. ”Am înţeles din anumite surse demne de toată încrederea că ordinul a fost dat armatei de pedelei nu pentru că Orban nu ar fi bun, ci pentru că guvernul Ponta şi-a permis să retragă propunerea făcută de MRU. Persoana nominalizată de acesta, onorabila fără doar şi poate, mai avea şi calitatea importantă de prieten de familie a domnului Băsescu. Care interes naţional? Despre ce imagine vorbim? Este interesul primitv, de gaşcă sau haită, care dictează acţiunile PDL în funcţie cu tătucul lor suprem, Traian Băsescu”, scrie Ivan pe blogul său.
Europarlamentarul mai critică faptul că este ”o ironie, sau ca o dovadă suplimentară a tupeului fără margini” că pe ordinea de zi a CSAT-ului s-a aflat ”tocmai discuţia despre imaginea ţării”, susţinând că ”preşedintele nimănui voia să găsească vinovaţi pentru felul dezastruos în care este percepută ţara noastră în lume” şi a recomandat într-un mod ironic ”să-i cumpere cei de la protocol o oglindă sau, dacă nu sunt bani, să ia de la MRU”, deoarece ”Traian Băsescu nu vede mai departe de propriul interes care, veţi fi uimiţi, nici măcar nu este unul politic”.
Ivan mai povesteşte şi că Orban a fost respins din cauza unei practici a PE care permite ca în comisii să poată vota nu doar membrii titulari, ci şi supleanţii trimişi de grupurile politice. Orban a fost respins pentru că mai mulţi eurodeputaţi PDL care nu erau membri în Comisia de buget au votat împotrivă, a explicat pesedistul, care este titular în această comisie.
”Ieri a fost încă o zi în care România a fost făcută de râs în Europa. Candidatul României pentru funcţia de membru al Curţii Europene de Conturi, Ludovic Orban, avea să fie audiat în Comisia de Control Bugetar a Parlamentului European. Lucrurile erau cum nu se poate mai favorabile. Raportorul Ayala Sender dăduse un aviz favorabil candidaturii, socialiştii, liberalii şi chiar popularii anunţaseră toată susţinerea pentru cel care fusese comisar european până nu demult şi lucrase direct cu o bună parte dintre membrii comisiei. Mai mult decât atât, audierea a decurs foarte bine, întrebările, deşi deloc comode, au primit răspunsuri foarte bune din partea candidatului roman. Pot spune că, văzând atât de multe alte audieri, am fost mândru de modul în care s-a descurcat domnul Orban. Procedura spune că după încheierea audierii, în sală rămân doar deputaţii care votează, urmând să aibă loc o dezbatere cu uşile închise şi apoi votul secret. Acesta a fost momentul în care şi-au făcut apariţia Elena Băsescu, Traian Ungureanu şi Sebastian Bodu. Monica Macovei era în sală pentru că este membru plin al comisiei. M-am dus să le explic că nu este bine absolut deloc să voteze împotriva candidatului propriei tari, mai ales că audierile au decurs foarte bine, că este un fost consilier prezidenţial, membru şi al guvernului lor, fost comisar etc. Monica Macovei m-a asigurat că votează pentru Leonard Orban şi că va fi vot liber în grupul lor. Pe alte canale primeam însă semnale că nu va fi niciun vot liber şi că vor vota împotrivă. Ordin de ultim moment venit de la Bucureşti”, mai susţine europarlamentarul.
”În fine, este greu pentru colegii din Europa să înţeleagă de ce tocmai romanii au fost cei care au insistat pentru votul împotrivă, în condiţiile în care nu existau argumente solide. Ba mai mult, popularii din Germania şi alte state membre îşi anunţaseră deja susţinerea”, mai spune Ivan.