Oficial al Curţii de Audit: Experienţa în domeniu a unui candidat nu e cerinţă obligatorie
alte articole
Purtătorul de cuvânt al Curţii Europene de Audit, Aidas Palubinskas, a declarat că experienţa ca auditor a unui candidat nu este o cerinţă obligatorie, iar acest lucru nu este stipulat nici în Tratatul UE.
Articolul 286 din Tratat ”nu cere în mod expres ca un candidat să aibă experienţă ca auditor, ci spune că ar trebui”, a precizat Aidas Palubinskas. ”Nefiind o cerinţă 100%, statele membre pot propune un candidat cu experienţă profesională remarcabilă”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Curţii de Conturi.
Curtea Europeană de Conturi nu are niciun rol în numirea unui membru, propunerile fiind făcute de statele membre ale UE, iar decizia aparţine Consiliului European, a mai spus Palubinskas.
Ministrul MAEur, Leonard Orban, a primit miercuri de la Comisia de Control Bugetar un vot aviz negativ pentru postul de membru al Curţii Europene de Conturi, deşi raportorul recomandase un aviz favorabil după încheierea audierilor.
Scorul a fost strâns, 14 europarlamentari votând împotrivă şi 12 pentru. Avizul Comisiei este consultativ, la fel şi cel al plenului Parlamentului.
Consiliul European poate accepta numirea sa chiar şi în cazul unui vot nefavorabil în PE.
Înainte de audieri, Leonard Orban a răspuns afirmativ la întrebarea dacă şi-ar retrage candidatura în cazul unui aviz nefavorabil al Parlamentului cu privire la numirea sa ca membru al Curţii.
Mai mulţi europarlamentari PDL, precum Cristian Preda sau Traian Ungureanu, au criticat decizia de a-l nominaliza pe Leonard Orban, susţinând că, potrivit Tratatului, nu are experienţa necesară.
Aceştia susţin că Guvernul a încălcat Tratatul prin această propunere, deoarece articolul 286 din Tratat prevede că membrii Curţii sunt aleşi dintre personalităţile care fac parte ori au făcut parte, în statul lor, din instituţiile de control financiar extern.