Cristian Diaconescu: Susţinerea lui Leonard Orban trebuia negociată în Parlamentul European
alte articole
Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a afirmat joi că susţinerea lui Leonard Orban pentru postul de la Curtea Europeană de Audit trebuia negociată mai întâi în Parlamentul European. "Nu poţi într-o zi în Parlamentul European să insulţi un comisar european, după care a doua zi să te îndrepţi către susţinerea unei candidaturi într-un post destul de relevant. Este o chestiune de bun simţ!", a adăugat acesta.
"Această temă a intrat deja într-o dezbatere polarizată politic, aşa cum am fost obişnuiţi nu numai pe plan intern, ci şi pe plan internaţional, ceea ce după părerea mea nu este un semnal foarte bun. Oricum, bilanţul european al României nu este deloc strălucit la această oră, pentru că am oferit ocazia de a se pune în discuţie statul de drept, independenţa justiţiei în România, s-au produs disfuncţii ridicole, după părerea mea, pe participarea la reuniunile de la Bruxelles, perspectiva aderării la Schengen este cea pe care o cunoaşteţi, fondurile europene se apropie de blocaj total pe patru sau cinci capitole", a evidenţiat consilierul prezidenţial.
Susţinerea lui Orban ar fi trebuit negociată în PE
"România se află într-un echilibru instabil. Iată că o propunere care ar fi trebuit să fie negociată la nivelul Parlamentului European este respinsă şi n-aş merge repede pe argumentaţia familiilor. Familiile europene vor exista şi vor avea lideri europeni extrem de importanţi. Noi avem tot interesul de asemenea să avem o reprezentare de nivel, cu oameni pregătiţi profesional în toate structurile europene. Dreptul familiilor europene de a decide într-o formă sau alta este suveran şi, evident, greu contestabil. Trebuie să plecăm de la această realitate, pentru că atitudinea frustrată, supărată, ciudoasă acasă nu ajută la nimic, nu face decât eventual să ne coboare şi mai jos în ridicol", a precizat Cristian Diaconescu.
"Din această perspectivă şi considerându-se probabil şi anumite aspecte legate de o oarecare distanţă între pregătirea - în altă ordine de idei excepţională - a domnului Orban şi mandatul funcţiei pe care urmează s-o îndeplinească, deci din convergenţa acestor factori, a apărut această decizie, care nu ne bucură sub nici o formă", a concluzionat Diaconescu.
Leonard Orban a primit aviz negativ, miercuri seară, la Comisia de Control Bugetar din PE pentru postul de la Curtea Europeană de Audit, obţinând 14 voturi "împotrivă" şi 12 voturi "pentru".