R.Moldova: Găgăuzii declară război limbii române (presă)

'Găgăuzii declară război limbii române', scrie Adevărul, referindu-se la o hotărâre a autonomiei găgăuze prin care se interzice utilizarea termenilor 'limba română' şi 'istoria românilor' pe teritoriul regiunii
Oraşul Chişinău. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Epoch Times România
07.10.2013

'Găgăuzii declară război limbii române', scrie Adevărul, referindu-se la o hotărâre a autonomiei găgăuze prin care se interzice utilizarea termenilor 'limba română' şi 'istoria românilor' pe teritoriul regiunii.

Demnitarii de la Chişinău spun că decizia are un caracter electoral şi e o tentativă 'de a tensiona situaţia din ţară, din partea unor forţe nesănătoase'. Ministrul Educaţiei Maia Sandu a atras atenţia că, dacă liderii autonomiei găgăuze vor rămâne neînduplecaţi, atunci Chişinăul nu le va elibera diplome de studii elevilor.

'Vinul moldovenesc, mai gustos sub embargo rusesc', titrează Adevărul, care publică un reportaj de la Sărbătoarea vinului. 'Licori de toate aromele şi culorile au curs gârlă timp de două zile în centrul Chişinăului, iar mii de turişti, oficiali şi experţi străini s-au convins de calitatea înaltă a vinurilor noastre, în pofida interdicţiei de export în Rusia', adaugă publicaţia.

Adevărul mai scrie despre moldoveanul Vasile Dragan, cel mai mare producător de vin spumant din Rusia, care preia vinăria Contarini din Italia. Contarini este printre primii trei producători de Prosecco din Italia.

Federaţia Rusă nu a obţinut rezultate de pe urma presiunilor făcute asupra Moldovei, scrie Timpul, făcând trimitere la un portal leton. Publicaţia face referire, în context, şi la vizitele din septembrie ale Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, şi vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, care, comentează sursa citată, nu au adus rezultate. Vinurile moldoveneşti vor fi băute în Europa. Ca şi Ucraina, R. Moldova este foarte aproape de încheierea Acordului de asociere cu UE, se mai menţionează în articol.

Ziarul Naţional scrie despre noua abordare în privinţa copiilor cu dizabilităţi. 'Practica 'de ani' folosită în R. Moldova este să ţină cât mai izolaţi copiii care fie au vreo dizabilitate fizică, fie dificultăţi de învăţare, ori tulburări emoţionale. Să îi separe de şcolarii 'normali' şi să îi alunge în şcolile lor, care sunt 'special pentru ei'. Atât elevii şi profesorii, cât şi comunitatea sunt conduşi de stereotipul că 'dizabilitate' înseamnă un pericol pentru societate şi, desigur, şcoală. În ultimul timp, însă, lucrurile au început să se schimbe. Anul trecut, primii 39 de copii cu dizabilităţi au absolvit instituţii de învăţământ generale. Iar în acest an, numărul lor a crescut până la 77', potrivit sursei citate.

Ziarul Naţional mai menţionează că în statele UE doar 2% din copii învaţă în şcoli speciale. Copiii cu nevoi speciale sunt ajutaţi să înveţe de echipe de sprijin pentru profesori: medici, psihologi, asistenţi sociali, terapeuţi şi cadre didactice specializate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor