Efectul Berlusconi asupra politicii italiene şi reacţiile presei din Italia şi din străinătate (presa italiană)

Politica internă italiană, decizia lui Silvio Berlusconi de a candida din nou, pentru a şasea oară, la alegerile parlamentare din Italia, programate la începutul anului 2013, anunţata demisie a actualului premier Mario Monti şi reacţiile de îngrijorare ale presei italiene şi internaţionale pentru modul în care vor reacţiona pieţele financiare mondiale la aceste schimbări, se află marţi în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.
Silvio Berlusconi. (ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.12.2012

Politica internă italiană, decizia lui Silvio Berlusconi de a candida din nou, pentru a şasea oară, la alegerile parlamentare din Italia, programate la începutul anului 2013, anunţata demisie a actualului premier Mario Monti şi reacţiile de îngrijorare ale presei italiene şi internaţionale pentru modul în care vor reacţiona pieţele financiare mondiale la aceste schimbări, se află marţi în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.

'Reacţiile publicaţiilor internaţionale la noua candidatură a lui Berlusconi', titrează La Repubblica de la Roma, care publică un articol în care scrie că, de la Londra la New York, decizia fostului premier italian de a candida pentru a şasea oară la funcţia de prim-ministru este privită cu îngrijorare.

The Times din Londra, publicaţie conservatoare, scrie că 'revenirea la putere a lui Berlusconi ar fi un dezastru pentru Italia şi pentru întreaga Europă'. 'Şansele sale de a fi reales par destul de scăzute, dar este surprinzător faptul că mai are şanse, după bilanţul negativ al ultimului său guvern şi după numeroasele scandaluri private în care a fost implicat', notează The Times. Tot la Londra, publicaţia progresistă The Guardian scrie că 'Italia are nevoie de Berlusconi aşa cum ar avea nevoie de o lovitură de cuţit la cap'. The Independent, publicaţie liberală, scrie că 'revenirea lui Berlusconi este un semnal negativ pentru Italia şi pentru Europa', iar Financial Times publică revelaţiile unei surse anonime din cadrul guvernului italian, după care 'Monti ar fi furios din cauza comportamentului fostului premier italian', potrivit La Repubblica.

În Spania, El Pais, într-un articol intitulat 'Umbre asupra viitorului Italiei', scrie că obiectivul lui Berlusconi este acela 'de a opri aprobarea legilor care nu îi plac şi blocarea proceselor sale'. El Mundo pune accentul pe reacţiile negative ale pieţelor financiare internaţionale şi observă că 'investitorilor străini nu le place posibilitatea revenirii la putere a fostului premier italian'. Cotidianul spaniol Abc scrie că demisia lui Monti, provocată de decizia lui Berlusconi de a candida, 'ar putea cauza o nouă perioadă de haos în Italia, cu consecinţe negative asupra întregii zone euro'. Publicaţia Abc difuzează şi un sondaj realizat online printre cititorii săi, care, la întrebarea 'Credeţi că demisia lui Monti va agrava criza din Italia şi din Europa?', răspund 'Da' într-un procent de 95%.

Titlul cel mai negativ pentru vanitatea lui Berlusconi este cel apărut în ziarul francez Liberation, care titrează 'Le retour de la momie' (Reîntoarcerea mumiei), titlu care a provocat furia lui Berlusconi, în vârstă de 76 de ani. Dar corespondenţii din străinătate ai ziarului La Repubblica subliniază faptul că nimeni nu crede în victoria electorală a partidului de centru-dreapta fondat de fostul premier, Poporul Libertăţii (PdL), creditat cu circa 16% din intenţiile de vot ale italienilor, iar cotidianul francez Le Monde scrie că 'Monti nu şi-a spus încă ultimul cuvânt'.

În SUA, The New York Times se întreabă dacă 'Monti tehnocratul va fi înlocuit de Monti politicianul', iar ziarul financiar Wall Street Journal publică un profil al lui Pierluigi Bersani, candidatul la funcţia de prim-ministru al Partidului Democrat (PD, de centru-stânga) la viitoarele alegeri parlamentare (creditat cu peste 32% din intenţiile de vot), care promite 'respectarea angajamentelor economice luate de Italia la nivel european'. În general, mass media din SUA subliniază faptul că criza politică din Italia poate provoca o nouă perioadă de instabilitate în zona euro, opinează principalul cotidian roman.

În Germania, Der Spiegel, săptămânal din Hamburg, vorbeşte despre 'o răzbunare a lui Berlusconi, care are intenţia să utilizeze, în campania sa electorală, o imagine negativă a cancelarului german Angela Merkel', iar Frankfurter Allgemeine Zeitung exprimă speranţa că decizia lui Berlusconi 'îi va putea oferi lui Mario Monti posibilitatea să devină liderul moderaţilor de centru-dreapta din Italia, dezamăgiţi de politica lui Berlusconi', relatează La Repubblica.

'Berlusconi: Sunt Omul Negru', titrează La Stampa din Torino, care scrie că, după atacurile presei italiene şi străine, fondatorul PdL a declarat: 'Se pare că am ajuns să fiu 'Omul Negru' şi sperietoarea Europei şi a lumii întregi, dar nimeni nu înţelege că bărbatul de care ar trebui să le fie teamă este Pierluigi Bersani, candidatul stângii'.

Fostul premier italian consideră reacţiile presei internaţionale, la decizia sa de a candida, 'exagerate şi ofensive pentru libertatea alegătorilor italieni, în ciuda faptului că eu am luptat întotdeauna pentru o Europă unită din punct de vedere politic şi monetar şi lipsită de birocraţie'. Se anunţă o campanie electorală plină de venin, care, cu siguranţă, nu va ajuta Italia în această perioadă dificilă, de gravă criză economică, conchide publicaţia amintită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor