Criza politică din Italia pedepseşte Spania (revista presei spaniole)

(Jasper Juinen / Getty Images)
Epoch Times România
11.12.2012

Criza politică din Italia zguduie pieţele şi pedepseşte Spania, după cum scriu marţi cotidienele spaniole, odată cu ştiri legate de protestele din Catalonia, împotriva reformei sistemului de învăţământ.

Criza politică italiană zguduie pieţele şi pedepseşte Spania, anunţă cotidianul El Pais, după ce plecarea anunţată a lui Mario Monti şi revenirea lui Silvio Berlusconi au dus la creşterea primei de risc, iar bursele de la Madrid şi Roma au închis ziua de luni cu date îngrijorătoare. Fostul premier italian negociază un pact cu foştii aliaţi de la Liga Nordului, mai notează publicaţia menţionată.

Spania plăteşte haosul italian, după cum relatează şi cotidianul ABC. Acesta arată că în aceste momente, criza politică prin care trece Italia trezeşte din nou tendinţe dificultate pe pieţe, faţă de datoria de stat a Spaniei, ameninţând efectele ajustărilor bugetare efectuate de guvern. Revenirea îndoielilor asupra viitorului Uniunii Europene face şi mai grea evitarea unui plan de salvare financiară de la Bruxelles, iar executivul comunitar se teme că noul guvern italian va lăsa deoparte reformele şi va rămâne fără finanţare, comentează situaţia cotidianul citat.

Cotidianul La Vanguardia anunţă marţi pe prima pagină a ediţiei tipărite o revoltă împotriva lui Wert, din partea rectorilor din 50 de universităţi, care se plâng că sistemul suferă deja de asfixie economică. În acelaşi timp, au avut loc manifestaţii în oraşele catalane, în favoarea amestecului limbilor de predare în şcoli, iar publicaţia citată arată că protestele sunt îndreptate împotriva reformei 'ideologice şi nefericite' a ministrului spaniol al educaţiei, Jose Ignacio Wert.

El Periodico de Catalunya scrie despre o săptămână de proteste în Catalonia, unde a început ofensiva împotriva 'legii Wert' şi mai ales a măsurii potrivit căreia Ministerul Educaţiei vrea să stabilească 100% conţinutul materiilor de bază, în comunităţile autonome spaniole.

Pe de altă parte, cotidianul El Mundo semnalează că poliţia spaniolă a început să obţină mai multe date cu privire la presupusul raport din care reieşea faptul că actualul şef al executivului regional catalan, Artur Mas, precum şi fostul, Jordi Pujol, ar deţine conturi în Elveţia. Pentru publicarea acestei informaţii, care nu a putut fi probată, întrucât nu a apărut raportul în cauză, doi jurnalişti de la El Mundo au fost chemaţi în instanţă în urma unei plângeri depuse de Mas în Catalonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor