Italia: Monti tace, Berlusconi vorbeşte mult, iar Napolitano este îngrijorat (presă)

Criza politică din Italia, alegerile parlamentare anticipate care se vor desfăşura în luna februarie 2013, campania electorală începută în forţă de fostul premier Silvio Berlusconi, care critică şi atacă, indecizia actualului premier, Mario Monti, care nu a anunţat încă dacă va candida sau nu la funcţia de prim-ministru, şi îngrijorarea preşedintelui Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, pentru dificila situaţie politică şi economică a ţării, se află în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.
Silvio Berlusconi şi actualul premier italian, Mario Monti. (ALBERTO PIZZOLI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.12.2012

Criza politică din Italia, alegerile parlamentare anticipate care se vor desfăşura în luna februarie 2013, campania electorală începută în forţă de fostul premier Silvio Berlusconi, care critică şi atacă, indecizia actualului premier, Mario Monti, care nu a anunţat încă dacă va candida sau nu la funcţia de prim-ministru, şi îngrijorarea preşedintelui Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, pentru dificila situaţie politică şi economică a ţării, se află în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.

'Napolitano este îngrijorat din cauza modului brusc în care s-a întrerupt actuala legislatură', titrează La Repubblica de la Roma, care analizează discursul ţinut luni de preşedintele Italiei la Palatul Quirinale de la Roma, în care a declarat că necesitatea de a dizolva Camerele 'înainte de termenul natural' şi 'brusca întrerupere a actualei legislaturi', după ce actualul premier, Mario Monti, şi-a anunţat intenţia de a demisiona, reprezintă 'un motiv de îngrijorare'.

Şeful statului a mai criticat forţele politice din Italia, care nu au reuşit să aprobe o nouă reformă electorală, şi a declarat că va fi persoana care va însărcina noul guvern, deoarece mandatul său prezidenţial, de şapte ani, va expira în luna mai 2013. Italia va trebui 'să continue eforturile pentru a redresa conturile publice şi pentru a lua noi măsuri în vederea dezvoltării economice a ţării, pe baze mai solide şi mai echilibrate, pentru a spori dinamismul şi coeziunea socială a ţării', a afirmat preşedintele Napolitano, care a adăugat că viitorul Italiei 'va trebui să fie sub semnul Europei, al unei Europe care se îndreaptă către o deplină integrare economică şi politică'. În noua legislatură, deci în următorii cinci ani, 'Italia are nevoie de noi măsuri de rigoare, însoţite de noi reforme structurale, pentru a putea creşte', a mai spus şeful statului, declaraţie subliniată de principalul cotidian roman.

Între timp, Mario Monti tace şi nu anunţă care va fi viitorul său în politica italiană, iar Silvio Berlusconi vorbeşte prea mult. Fostul premier italian, care şi-a început cea de-a şasea campanie electorală în 20 de ani de carieră politică, a afirmat luni seară că 'Europa, dominată de Germania, a impus Italiei austeritatea', informează La Repubblica.

'Situaţia gravă în care se află Italia este consecinţa măsurilor de austeritate impuse de Europa, în care Germania joacă un rol hegemonic, dând dovadă nu de solidaritate, ci de egoism', a adăugat Berlusconi, într-un interviu acordat luni seară unuia dintre posturile sale de televiziune, Rete 4 - Mediaset, relatează publicaţia menţionată.

Il Cavaliere, în vârstă de 76 de ani, a mai menţionat că abolirea impozitului pe proprietate, introdus de premierul Mario Monti, precum şi reducerea presiunii fiscale, reprezintă priorităţile programului său. El a spus că va acoperi lipsa de venituri ale statului prin majorarea taxelor pe alcool şi eliminarea cheltuielilor publice inutile, notează La Repubblica.

Acest interviu a fost difuzat la o zi după o 'intervenţie-monolog' de peste o oră a fostului premier, difuzată de Canale 5 - Mediaset, un alt post de televiziune din imperiul său media, ceea ce demonstrează faptul că, în Italia, 'conflictul de interese este o problemă care nu a fost încă rezolvată', opinează cotidianul roman amintit.

De asemenea, Partidul Democrat (PD, de centru-stânga), a avertizat că îl va sesiza pe mediatorul guvernamental în legătură cu ceea ce consideră un timp de antenă excesiv acordat lui Berlusconi, precizează La Repubblica.

Îndoielile s-au acumulat în ultimele zile în ce priveşte revenirea lui Silvio Berlusconi în viaţa politică, după ce fostul prim-ministru a declarat că este dispus să se retragă în cazul în care Mario Monti va candida la viitoarele alegeri legislative, programate în februarie 2013, potrivit La Repubblica.

'Napolitano le cere partidelor să aibă încredere în Italia', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că preşedintele Italiei a declarat că 'experienţa guvernului Monti a fost rodnică'. Napolitano a transmis un mesaj şi partenerilor europeni, explicând că, oricare va fi guvernul care se va forma după alegerile parlamentare din februarie, poziţia Italiei în Europa 'va rămâne aceeaşi, iar forţele politice nu trebuie să irosească, în campania electorală, credibilitatea ţării la nivel internaţional, o credibilitate recuperată în ultimele luni'.

'Miza este viitorul ţării şi viitorul comun al Europei, nu numai un pumn de voturi obţinute la alegeri de diferitele partide', a mai spus Napolitano, declaraţie subliniată de principalul cotidian milanez.

'Napolitano: Eu voi desemna noul premier', titrează La Stampa din Torino, care scrie că şeful statului a dorit să sublinieze rolul important al preşedintelui Republicii Italiene, după difuzarea rezultatului alegerilor parlamentare din februarie 2013. Dacă actuala legislatură s-ar fi terminat în aprilie 2013, cum ar fi fost natural, un nou preşedinte al Republicii ar fi avut sarcina să desemneze un nou premier. Dar, în situaţia actuală, în care se vor desfăşura alegeri anticipate, 'în ciuda dorinţei mele, eu voi avea sarcina de a-l desemna pe noul prim-ministru al Italiei', a ţinut să sublinieze Giorgio Napolitano, care a exclus în acest mod posibilitatea unei demisii anticipate, precizează cotidianul torinez menţionat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor