Italia: Legea de stabilitate pe anul 2013 a guvernului Monti, criticată de partenerii sociali (presă)

Guvernul lui Mario Monti, care a decis recent alte reduceri de cheltuieli în administraţia publică şi care a aprobat pe 10 octombrie legea de stabilitate pe anul 2013, în valoare de zece miliarde de euro, continuă să fie criticat de partenerii sociali şi de toate partidele care susţin în Parlament executivul Monti, din cauza acestor noi măsuri de austeritate, care se află marţi pe primele pagini ale tuturor publicaţiilor din Italia.
Premierul italian, Mario Monti. (Adam Berry/Getty Images)
Epoch Times România
16.10.2012

Guvernul lui Mario Monti, care a decis recent alte reduceri de cheltuieli în administraţia publică şi care a aprobat pe 10 octombrie legea de stabilitate pe anul 2013, în valoare de zece miliarde de euro, continuă să fie criticat de partenerii sociali şi de toate partidele care susţin în Parlament executivul Monti, din cauza acestor noi măsuri de austeritate, care se află marţi pe primele pagini ale tuturor publicaţiilor din Italia.

'Legea de stabilitate nu a fost încă prezentată la Camera Deputaţilor', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că toate partidele care susţin guvernul Monti, Partidul Democrat (PD), de centru-stânga, Poporul Libertăţii (PdL), de centru-dreapta, şi Uniunea de Centru (UDC), solicită modificarea unor măsuri considerate prea drastice pentru contribuabilii italieni, mai ales pentru angajaţii din administraţia publică, unde vor fi blocate contractele şi creşterile de salarii până în anul 2014.

Unica măsură apreciată de toţi partenerii sociali este aceea care se referă la reducerea, începând cu 1 ianuarie 2013, a procentelor impozitului asupra veniturilor, numit Irpef, care vor scădea de la 23% la 22% pentru veniturile anuale până la 15.000 de euro şi de la 27% la 26% pentru cele până la 28.000 de euro. Dar costul acestei operaţiuni este de aproape cinci miliarde de euro, iar sindicatele din Italia se întreabă cum va fi recuperată această sumă şi dacă nu cumva acest 'cadou' pe care guvernul a decis să-l facă cetăţenilor italieni nu va trebui să fie plătit tot de cetăţeni, prin alte taxe şi impozite, prin alte sacrificii, opinează publicaţia amintită.

Sindicatele, care au anunţat o grevă generală împotriva guvernului Monti, se mai întreabă de ce executivul nu a reuşit să evite mărirea TVA, care va creşte, începând cu data de 1 iulie 2013, de la 10% la 11% şi de la 21% la 22%, o măsură care va duce cu siguranţă la reducerea puterii de cumpărare a familiilor italiene.

Opinia publică din Italia mai aşteaptă o decizie concretă din partea guvernului asupra introducerii 'imediate' a taxei asupra tranzacţiilor financiare (Tobin Tax), din care vor fi însă excluse obligaţiunile guvernamentale, pentru a respecta acordurile luate la nivel de Uniune Europeană, potrivit publicaţiei menţionate.

O altă măsură apreciată este aceea care se referă la Biserica Catolică, care va trebui să plătească taxa Imu (Impozitul municipal unic) pe activităţile sale imobiliare rentabile, începând cu data de 1 ianuarie 2013.

Dar nu pot fi acceptate, spun sindicatele, reducerile cu un miliard de euro ale fondurilor alocate de statul italian pentru sistemul sanitar naţional şi pentru cheltuielile pentru achiziţia de bunuri şi servicii medicale, o măsură criticată cu asprime şi de ministrul sănătăţii, Renato Balduzzi, şi de Partidul Democrat (PD), de centru-stânga, potrivit cotidianului La Repubblica.

Legea de stabilitate prevede de asemenea că bugetul universităţilor va putea creşte cu 3% pe an, şi cu 4% pentru institutele de cercetare, măsuri considerate insuficiente de ministrul învăţământului, Francesco Profumo.

Şi nu se ştie cum şi unde va putea găsi guvernul Monti fondurile în valoare de 1,6 miliarde de euro, anunţate pentru transportul public local, începând cu anul 2013, observă principalul cotidian roman.

Opinia publică din Italia, în urma recentelor scandaluri de corupţie din numeroase regiuni, printre care Lazio şi Lombardia, aşteaptă numirea unui comisar special anticorupţie, care va prezida Comisia pentru evaluarea, transparenţa şi integritatea administraţiilor publice, o măsură anunţată de Mario Monti, dar care încă nu a fost luată, relevă publicaţia de la Roma.

'Legea de stabilitate, toţi vor să o modifice', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că guvernul Monti a aprobat şi reforma Constituţiei italiene, mai precis a capitolului V din Constituţie, care se referă la raporturile dintre stat şi regiuni.

Când va intra în vigoare această lege de stabilitate, care are scopul de a 'spori competitivitatea Italiei şi de a elimina unele defecte structurale, care împiedică creşterea economică a ţării?', se întreabă principalului cotidian milanez.

'Legea de stabilitate, măsuri pentru creşterea ţării', titrează La Stampa din Torino, care scrie că executivul italian a mai decis să introducă o contribuţie de solidaritate de 5% pentru salariile de peste 90.000 de euro pe an şi de 10% pentru salariile care depăşesc suma de 150.000 de euro pe an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor