Italia: Continuă momentul de criză profundă a economiei şi a politicii (presa italiană)
Momentul dificil al economiei şi al politicii italiene, legea de stabilitate a guvernului Monti, criticată de partenerii sociali, scandalurile de corupţie din regiunile italiene şi decizia de a părăsi Parlamentul luată de un politician apreciat, Walter Veltroni, fostul primar al Romei, din Partidul Democrat (PD), de centru-stânga, se află luni în atenţia principalelor publicaţii din Italia.
'Ministrul Grilli apără legea de stabilitate a guvernului', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că ministrul economiei, Vittorio Grilli, care s-a întors duminică seară la Roma, după ce a participat, la Tokio, la o reuniune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), apără legea de stabilitate aprobată săptămâna trecută de executivul italian şi confirmă faptul că finanţele publice ale statului italian sunt ţinute sub control.
Într-un interviu acordat principalului cotidian roman, Grilli vorbeşte şi despre misiunea sa la Tokio şi declară că 'FMI şi Christine Lagarde, şi de asemenea toate ţările, inclusiv China, au apreciat enormii paşi înainte făcuţi de Italia pe calea redresării conturilor sale publice'.
Dar în Italia opinia publică şi partenerii sociali nu sunt de acord cu organismele internaţionale şi cu partenerii internaţionali, potrivit publicaţiei amintite.
În Italia, toate partidele şi partenerii sociali critică cu severitate legea de stabilitate a guvernului Monti, care impune noi sacrificii. Toate partidele, inclusiv cele care sprijină executivul Monti, deci Partidul Democrat (PD), de centru-stânga, Poporul Libertăţii (PdL), de centru-dreapta, şi Uniunea de Centru (UDC), critică ultimele măsuri economice ale guvernului, care, pe de o parte, reduc, cu puţin, impozitele cetăţenilor italieni, dar, pe de altă parte, măresc cu un procent TVA, care va trece, de la 1 iulie 2013, de la 21% la 22%, relatează La Repubblica.
Confindustria, Asociaţia antreprenorilor italieni, este pesimistă asupra noilor măsuri, iar sindicatele au anunţat o grevă generală împotriva guvernului Monti. La aceste critici răspunde ministrul economiei: 'Legea de stabilitate este un semnal puternic pentru întreaga ţară. Rigoarea şi austeritatea au dat deja primele rezultate, iar cetăţenii vor putea beneficia de aceste rezultate în viitor, când se va putea reduce şi mai mult presiunea fiscală. Eforturile guvernului Monti sunt pozitive şi vor fi înţelese de partide şi de societatea italiană, în viitorul apropiat', a declarat Grilli în interviul acordat cotidianului roman.
'Criza din regiunea Lombardia: Liga Nordului cere alegeri regionale în aprilie 2013', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că, în urma noilor scandaluri de corupţie care au lovit regiunea din nordul Italiei săptămâna trecută, partidul populist de dreapta Liga Nordului cere alegeri regionale anticipate, care ar trebui să se desfăşoare în aprilie 2013, în aceeaşi zi în care vor avea loc alegerile parlamentare.
Răspunde guvernatorul din Lombardia, Roberto Formigoni, din partidul Poporul Libertăţii (PdL), care, într-un interviu acordat duminică postului privat de televiziune Canale 5 - Mediaset, a declarat: 'Liga Nordului face o mare greşeală. Nu se provoacă o criză instituţională într-o regiune importantă ca Lombardia, într-un moment de criză economică pentru întreaga ţară. Dar dacă Liga Nordului nu vrea să aştepte expirarea mandatului nostru electoral, în 2015, şi dacă doreşte alegeri anticipate, eu nu pot ţine Lombardia în agonie până în aprilie 2013. Vom încerca să votăm în Lombardia cât mai repede posibil'.
Se anunţă deci o demisie a guvernatorului din Lombardia şi alegeri anticipate şi în această regiune, după alegerile anticipate din Sicilia şi din Lazio, provocate de alte scandaluri de corupţie, opinează publicaţia amintită, care subliniază momentul negativ al politicii italiene.
'Veltroni nu va candida la viitoarele alegeri parlamentare', titrează La Stampa din Torino, care scrie un lung articol despre decizia lui Walter Veltroni, fost secretar al Partidului Democrat, fost primar al Romei, fost ministru al culturii, unul dintre politicienii de centru-stânga cei mai apreciaţi şi mai iubiţi din Italia, care a anunţat duminică seară, în cursul unui interviu acordat postului public de televiziune RAI 3, că nu va candida la alegerile parlamentare din aprilie 2013, dar va continua să facă politică, sub alte forme.
Politicianul care a fondat Partidul Democrat, pe 14 octombrie 2007, cel care a unit pentru prima oară în istoria ţării toate forţele progresiste de stânga, aducându-le la putere în numeroase regiuni, provincii şi comune, părăseşte Parlamentul, în care ocupă un loc de onoare încă din 1987, iar această decizie reprezintă o mare pierdere pentru politica cinstită, în această perioadă de criză morală a instituţiilor italiene, comentează cotidianul torinez amintit.