Italia intră oficial în recesiune după bătălia bugetară cu Bruxelles-ul

Luigi Di Maio (st) şi Matteo Salvini la Palatul Quirinal din Roma, Italia (Alberto Pizzoli/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
01.02.2019

Decizia guvernului italian de a reduce prognoza creşterii pentru 2019 la doar 1%, în timpul perioadei celei mai grele a bătăliei bugetare a guvernului populist, a afectat pentru scurt timp investitorii ce deţin obligaţiuni de stat. După cum se pare, chiar şi această cifră ar putea fi prea optimistă, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Într-un raport care ar putea testa încă o dată încrederea pieţei în cea de-a treia economie a Europei, datele oficiale ale agenţiei italiene Istat au arătat faptul că economia Italiei a căzut într-o recesiune tehnică în timpul celui de-al patrulea trimestru al anulului 2018, deoarece producţia a scăzut cu 0,2% în ultimele trei ca urmare a declinului de 0,1% din trimestrul anterior.

Ştirile despre recesiune vor afecta şi mai mult relaţia dintre Mişcarea Cinci Stele (M5S) şi Liga, cele două partide care alcătuiesc coaliţia populistă care conduce ţara de la alegerile din martie 2018. Populiştii au înregistrat un mare succes după ce au încheiat un acord bugetar cu UE, care a permis Italiei să-şi reducă deficitul bugetar cu mult peste nivelul de 0,8% din PIB pe care Bruxelles-ul l-a solicitat iniţial.

Recent, vicepremierul Matteo Salvini, liderul Ligii, s-a confruntat cu presiune internă pentru organizarea de alegeri anticipate, în timp ce încrederea populaţiei în Ligă este în creştere - în mare parte datorită poziţiei anti-imigraţie a partidului. Obiectivul ar fi acela de a înlătura Mişcarea Cinci Stele, din ce în ce mai rebelă, permiţând astfel Ligii să aibă control unilateral, eventual într-o coaliţie cu Silvio Berlusconi.

Analiştii de la Goldman Sachs consideră că situaţia ar putea fi chiar mai pesimistă decât ar sugera datele oficiale:

Ţinând cont de datele referitoare la trimestrul patru, creşterea pentru 2018 a fost de 0,9%, o scădere de la 1,6% în 2017.

  1. Creşterea PIB-ului italian a fost -0,2% (cu un ritm ne-anualizat) în trimestrul al patrulea, mai slabă decât consensul de -0,1%, iar ritmul de creştere înregistrat în trimestrul al treilea este de -0,1%. Datele confirmă că economia italiană se află într-o recesiune tehnică.
  2. Defalcarea componentelor PIB nu este disponibilă şi va fi lansată la 5 martie.
  3. Ţinând cont de datele referitoare la trimestrul patru, creşterea pentru 2018 a fost de 0,9%, o scădere de la 1,6% în 2017. Potrivit PIB-ului de astăzi, creşterea pentru 2019 prevede 0,2%.
  4. Ansamblul riscurilor pentru previziunile noastre privind creşterea PIB-ului este în scădere. Previziunea noastră privind creşterea de 0,2% pentru 2019 este bazată pe accelerarea considerabilă a activităţii în prima jumătate a acestui an. Însă ţinând cont de diminuarea încrederii companiilor, înăsprirea standardelor pentru creditele bancare şi nesiguranţa continuă a politicii, această creştere pare să fie mai puţin probabilă decât s-a considerat în urmă cu câteva luni.
  5. Perspectiva economică redusă prezintă o provocare pentru îndeplinirea obiectivelor financiare ale guvernului. Suntem mai pesimişti decât prognoza oficială privind perspectiva pentru deficitul guvernamental şi datoria publică, şi ne aşteptăm la un nou an incert pentru economia italiană şi preţurile activelor italiene.

Există şi alte semnale că previziunea oficială a guvernului privind bugetul ar putea fi nerezonabil de pozitivă: atât Banca Italiei cât şi Fondul Monetar Internaţional proiectează o creştere de 0,6% în Italia în acest an, adică mai puţin de jumătate decât ritmul de creştere prevăzut de zona euro.

Din păcate pentru Mario Draghi şi speranţele sale de a reduce programul Băncii Centrale Europene de stimulare masivă, Italia nu este singura economie europeană majoră ce trece printr-o încetinire economică semnificativă. Temerile privind recesiunea au vizat Germania, după reducerea înregistrată de producţia industrială luna trecută.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor