Premierul italian critică Franţa şi Germania pentru ipocrizie în privinţa Europei

Premierul italian Giuseppe Conte (Jim Watson/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
26.01.2019

Premierul italian Giuseppe Conte a acuzat vineri Franţa şi Germania că folosesc o retorică pro-europeană goală în timp ce îşi urmăresc propriile interese naţionale în domenii care variază de la imigraţie, la industrie şi diplomaţie internaţională, potrivit Reuters.

Într-un interviu provocator publicat de ziarul italian Corriere della Sera, Conte a precizat că Italia nu mai este pregătită să fie tratată ca o „rudă săracă”, în timp ce cele mai mari state din UE încearcă să îşi mărească puterea şi influenţa pe spinarea integrării europene reale.

„Se gândesc doar la interesele lor naţionale”, a afirmat Conte, criticând tratatul bilateral semnat recent în Aachen între Germania şi Franţa, prin care Parisul s-a angajat să susţină eforturile Berlinului de a obţine un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU.

„Ne înşeală”, a adăugat Conte, susţinând că a existat un acord amplu încă de la începutul anilor 1990 prin care locul acela permanent în Consiliu ar trebui acordat Uniunii Europene ca un întreg şi nu doar Germaniei.

„Adevărul este că le-am prins pe Franţa şi Germania cu mâinile în cutia cu prăjituri”, a mai susţinut Conte.

Partidele coaliţiei guvernamentale din Italia – partidul anti-establishment Mişcarea Cinci Stele şi partidul de dreapta Liga – l-au atacat în repetate rânduri pe preşedintele francez Emmanuel Macron în ultimele săptămâni, acuzând Parisul că sărăceşte Africa şi alimentează migraţia peste Mediterană către Italia.

Conte, un fost academician fără o afiliere politică, este în mod normal văzut că o figură moderată şi înclinată spre mediere, însă el a avertizat Franţa şi Germania să nu încerce să izoleze Italia.

„Cu siguranţă, aliaţii noştri nu pot crede că vom sta tăcuţi la masă pentru a semna deciziile luate de alţii. De ce aş participa la un summit dacă ei deja au decis totul?”, a afirmat premierul italian.

„Retorica europeană” franceză şi germană a mascat interesele lor naţionale de apărare din sectorul financiar şi cel al industriei, a mai susţinut Conte, citând un caz din această lună când cele două ţări au decis să blocheze eforturile unui constructor naval italian de a prelua un rival francez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor