Italia, criticată pe subiectul economiei subterane într-un proiect de raport al UE (Financial Times)

Guvernul de tehnocraţi al lui Mario Monti a făcut progrese considerabile în relansarea economiei Italiei de la preluarea mandatului, anul trecut, însă nu a făcut destul în sensul combaterii evaziunii fiscale şi a economiei subterane, potrivit unui raport al Uniunii Europene care va fi publicat în cursul acestei săptămâni, relatează duminică Financial Times.
Premierul italian, Mario Monti. (Sean Gallup/Getty Images)
Epoch Times România
28.05.2012

Guvernul de tehnocraţi al lui Mario Monti a făcut progrese considerabile în relansarea economiei Italiei de la preluarea mandatului, anul trecut, însă nu a făcut destul în sensul combaterii evaziunii fiscale şi a economiei subterane, potrivit unui raport al Uniunii Europene care va fi publicat în cursul acestei săptămâni, relatează duminică Financial Times.

Raportul Comisiei Europene, care se află încă în stadiu de proiect şi a fost obţinut de FT înainte de a fi publicat miercuri, are o influenţă semnificativă potrivit noilor reguli ale UE, care dau Bruxellesului dreptul de a amenda şi sancţiona ţările din zona euro ce nu îi urmează recomandările.

Oficialii au avertizat că analiza de 29 de pagini şi alte şase pagini de recomandări ar putea fi încă schimbate, în special după ce raportul va fi examinat miercuri de Comisie, în formaţie completă de 27 de membri.

Într-adevăr, fragmente din proiectul de raport obţinute de FT prezintă tăieri şi corecturi care par a fi încercări de a atenua unele dintre concluziile mai dure ale raportului. O secţiune în care se afirmă că 'nu au fost luate măsuri semnificative pentru a aborda în mod eficient eficient' nivelurile ridicate de angajări fără carte de muncă a fost tăiată, precum şi o frază în care se insistă că 'nu s-au făcut încă suficiente progrese în direcţia recuperării impozitelor neplătite'.

Cu toate acestea, chiar şi fragmentele needitate ale raportului evidenţiază că 'munca la negru' şi 'economia subterană', precum şi 'evaziunea fiscală considerabilă' sunt zonele la care UE consideră că administraţia lui Mario Monti mai are de lucrat. Concluziile proiectului de raport au fost prezentate iniţial de cotidianul italian La Stampa, scrie FT.

'Italia pune în aplicare o strategie curajoasă de consolidare fiscală', se afirmă în proiectul de raport, care menţionează zone în care premierul Mario Monti a preluat iniţiativa. 'În pofida acestor realizări importante, punerea completă în aplicare a măsurilor adoptate rămâne dificilă, în special atunci când necesită cooperarea mai multor actori, iar sub acest aspect rămâne loc pentru a progresa în continuare pe agenda reformelor', precizează proiectul de raport.

Totuşi, se pare că menţiunile despre Italia nu vor fi cele mai dure, în pofida exprimării severe. Potrivit oficialilor care au citit proiectele de raport pentru 14 ţări, Spania va fi ţinta unei examinări minuţioase. Responsabilii UE dezbat în prezent dacă să acorde mai mult timp acestei ţări pentru a atinge obiectivele stricte de deficit, însă guvernul spaniol s-a împotrivit, argumentând că aceasta ar trimite un mesaj greşit pieţelor financiare, iar oficialii au afirmat că o relaxare în acest sens nu va fi, probabil, inclusă în raportul final.

În unele secţiuni din proiectul de raport asupra Italiei sunt lăudate eforturile acestei ţări, Bruxellesul considerând, evident, că Mario Monti a făcut mai multe progrese decât ar fi realizat Silvio Berlusconi. Potrivit proiectului de raport, 'strategia de consolidare fiscală' actuală - altfel spus, măsurile de austeritate - reprezintă un 'plan mai ambiţios decât cel prezentat' anul trecut, atunci când Berlusconi era încă în funcţie. Proiectul de raport avertizează însă că asemenea măsuri de austeritate ar putea 'scădea cererea internă şi creşterea pe termen scurt'.

În plus, Comisia va emite recomandări şi pentru cele zece ţări membre ale UE care nu se află în zona euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor