Italia avertizată de oficiali UE: Rezolvaţi-vă problema deficitului sau veţi fi amendaţi

Uniunea Europeană continuă să preseze Italia să ia măsuri pentru a-şi reduce deficitul bugetar şi pentru a înregistra în acest an o creştere economică de 0,2%. Bruxelles-ul a ameninţat Italia şi alte ţări că vor primi amenzi dacă nu respectă măsurile impuse de bloc pentru rezolvarea problemelor lor financiare.
Ministrul italian de finanţe, Pier Carlo Padoan. (Getty Images)
Andrei Popescu
18.01.2017

Italia este una dintre cele opt ţări UE avertizate de Comisia Europeană în noiembrie 2016 că ar putea fi amendate şi şi-ar putea pierde accesul la fondurile Bruxelles-ului dacă nu respectă obiectivele stricte impuse de bloc în privinţa acoperirii deficitelor fiscale.

Pe baza regulilor Pactului UE de Stabilitate, ţările aflate în recesiune trebuie să îşi reducă deficitele bugetelor lor structurale cu cel puţin 0,5% din PIB în fiecare an până când ajung la un echilibru sau un surplus.

Datoria publică a Italiei este cea de-a doua ca mărime în UE, aflându-se la 133% din PIB şi fiind depăşită doar de Grecia.

În prezent, Italia dedică 1,8% din PIB-ul său pentru adresarea deficitului naţional, dar Comisia Europeană a stabilit cota la care trebuie să-şi adreseze deficitul la 2,3% din PIB în acest an, ca parte a unei campanii de susţinere a economiei ţării.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat marţi că a fost trimisă o scrisoare către Italia, ca parte a unui “dialog continuu” privind obiectivele bugetare ale ţării.

Ministrul italian de finanţe, Pier Carlo Padoan, a declarat că Bruxelles-ul „ne-a reamintit că datoria Italiei este prea mare. O ştim cu toţii”.

„Vom vedea dacă este nevoie să luăm măsuri suplimentare pentru a atinge obiectivele. Dar cea mai bună cale de reducere a datoriei este creşterea, aşadar creşterea este o prioritate pentru guvern”, a susţinut Padoan.

„Programul privatizării va reîncepe în acest an şi ne aşteptăm la o creştere [economică] mai mare decât în 2016”.

Italia estimează că economia sa a crescut cu 0,8% în 2016 şi că va mai creşte cu 0,1% în acest an. Dar Comisia doreşte să vadă Italia obţinând o creştere de 0,2%.

Pe de altă parte Italia doreşte ca eurocraţii să ia în considerare criza imigranţilor şi recentele sale cutremure de pământ, insistând că acestea i-au afectat finanţele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor