Italia ameninţă că va întoarce din drum ambarcaţiunile străine cu imigranţi salvaţi

Delegatul Italiei la UE a declarat că nu este sustenabil ca toate ambarcaţiunile cu imigranţi salvaţi în Mediterană să sosească pe malurile ţării sale. Peste 10.000 de solicitanţi de azil au sosit în Italia în ultimele câteva zile.
Ambarcaţiuni cu refugiaţi în drum spre Grecia. (Aris Messins/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
29.06.2017

Ambasadorul Italiei la UE, Maurizio Massari, a primit mandat oficial din partea guvernului său pentru a discuta miercuri problema imigranţilor cu Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru Migranţi şi Afaceri Interne. Potrivit afirmaţiilor autorităţilor italiene, mişcarea reprezintă “un gest diplomatic oficial” de nemulţumire a Romei faţă de situaţia actuală.

Avramopoulos a răspuns pe Twitter că a discutat cu delegatul italian despre “sprijinul nostru după creşterea numărului de sosiri în Italia”.

Este nesustenabil ca toate ambarcaţiunile cu imigranţi salvaţi să ajungă în Italia, conform delegatului italian şi altor surse diplomatice italiene.

“Ambasadorul a evidenţiat faptul că eforturile Italiei au fost enorme şi au depăşit cu mult obligaţiile internaţionale. Pe baza circumstanţelor curente, este dificil ca autorităţile noastre să mai permită alte debarcări de imigranţi”, a declarat un diplomat italian, fiind citat de agenţia germană de ştiri DPA.

“În tot ceea ce facem avem obligaţia umanitară de a salva vieţi”, a declarat miercuri Avramopoulos. “Bineînţeles, nu putem lăsa o mână de ţări UE pe cont propriu pentru a face faţă acestei situaţii”, a adăugat el.

Potrivit unor surse diplomatice italiene, dacă situaţia nu se schimbă, Italia ar putea fi forţată să oprească navele sub alt pavilion decât cel italian sau ambarcaţiunile care nu aparţin misiunilor europene să andocheze în porturile sale.

Mesajul Romei este că Italia se confruntă cu o situaţie gravă, iar Europa nu poate să ignore acest lucru. La summitul UE de săptămâna trecută, premierul italian Paolo Gentiloni a eşuat să îşi convingă partenerii UE să accepte mai mulţi solicitanţi de azil.

Conform datelor Ministerului italian de Interne, începând cu miercurea trecută, 76.873 de imigranţi au ajuns pe ţărmurile italiene de la începutul acestui an. Cifra reprezintă o creştere de 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi nu îi include pe cei aproximativ 10.000 de imigranţi salvaţi în Marea Mediterană în ultimele câteva zile, care încă se află în tranzit către ţărmul Italiei. Se estimează că numărul sosirilor va creşte şi mai mult în timpul lunilor călduroase de vară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor