Italia: A zecea ediţie a 'Euromeeting', consacrată 'Smart Cities', are ca protagonist şi oraşul Timişoara

''Art & Turism'', prima manifestare internaţională care vizează turismul cultural în lume, programată în intervalul 18-20 mai, la Fortezza da Basso (Florenţa), va include şi a zecea ediţie a ''Euromeeting'', conferinţa internaţională organizată de Regiunea Toscana şi dedicată politicilor regionale pentru turismul european durabil şi competitiv.
Oraşul Timişoara. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Epoch Times România
17.05.2012

''Art & Turism'', prima manifestare internaţională care vizează turismul cultural în lume, programată în intervalul 18-20 mai, la Fortezza da Basso (Florenţa), va include şi a zecea ediţie a ''Euromeeting'', conferinţa internaţională organizată de Regiunea Toscana şi dedicată politicilor regionale pentru turismul european durabil şi competitiv. În acest an, reuniunea este consacrată ''Smart Cities'', acelor centre urbane în care dezvoltarea economică şi socială merg mână în mână cu respectarea mediului ambiant şi a calităţii vieţii. Oraşele protagoniste vor fi Ghent şi Bruges (Belgia), Zagreb (Croaţia), Erfurt (Germania) şi Timişoara (România), informează Corriere della Sera.

''Unele oraşe sunt ca femeile: uneori, pentru a le înţelege, trebuie să te reîntorci la ele. Aşa este şi Timişoara, care are puţin peste 300.000 de locuitori, un oraş mic, dar plin de viaţă din România. Când îl vizitezi pentru prima dată, te frapează cu cafenelele din centru şi pieţele frumoase. Apoi, la a doua vizită, îşi dai seama de clădirile de epocă, de transportul eficient, de cele 450 de hectare de verdeaţă. O idee singulară de sustenabilitate'', scrie semnatara articolului, Roberta Scorranese.

Urmează apoi o cercetare care concluzionează: alături de oraşe cum ar fi Ghent, Bruges sau Maastricht, Timişoara este un ''smart city'', un oraş inteligent în care traiul se traduce printr-o reţea de transport bună, o reţea extinsă de Internet, spaţii verzi.

Oraşul românesc se situează alături de Salzburg sau Ancona, în clasamentul ''European Smart Cities'', compilat de diferite universităţi europene. Se află totodată pe lista oraşelor de avangardă de la ''Euromeeting'', conferinţa organizată de regiunea Toscana la Fortezza da Basso, în cursul manifestării 'Art& Tourism'.

Din oraş de tristă amintire (represiunea lui Ceauşescu) s-a transformat în oraş-model. Cosmopolit (aici locuiesc italieni, germani şi palestinieni), bogat în infrastructură (este unul dintre principalele noduri feroviare din ţară), în ciuda crizei este încă un hub pentru întreprinzători, în special italieni (ruta aeriană Verona-Timişoara rezistă).

'Aproape de Ungaria, a absorbit întotdeauna spiritul european. Transport eficient, reţea de servicii. Există un aeroport care deserveşte o mare parte a regiunii. Este plin de viaţă şi întreprinzător. Nu trebuie să se uite că la Timişoara, în 1989, a izbucnit revolta împotriva lui Ceauşescu'', comentează Georgiana Baciu, corespondent în Italia pentru o televiziune din Bucureşti.

Desigur, problemele sunt încă multe. De exemplu, România se află pe locul 50 în clasamentul privind libertatea presei (Italia este pe locul 40), iar deficitul conturilor publice sperie, potrivit semnatarei articolului.

Cu toate acestea, lăsând la o parte datele economice, oraşe ca Timişoara surprind. 'Internetul a fost o resursă foarte importantă pentru creşterea şi dezvoltarea socio-culturală', spune bloggerul Adrian Cioflanca, care postează pe site-ul său documente confidenţiale, unele datând din trecutul pre-Ceauşescu. Tocmai de la bloggeri a pornit o campanie împotriva mass-media tradiţionale, acuzate de slugărnicie.

Noul guvern de centru-stânga a promis reforme, dar tinerii dau semne de nervozitate: vor mai mult, scrie ziarul italian. Tinerii sunt cei care captează atenţia în această parte a lumii româneşti: în cafenele, teatre, trenuri. A fost primul oraş european care a avut iluminat stradal electric. Pe scurt, o predispoziţie ''smart'' scrisă în destinul său, sintetizează semnatara articolului.

'Art & Turism s-a născut din dorinţa de a regândi împreună politicile privind turismul şi cultura în epoca globalizării'', a subliniat consilierul regional pentru cultură şi turism, Cristina Scaletti.

'Această manifestare ar trebui să ne facă să reflectăm asupra importanţei turismului pentru economie. Este necesar să se înceteze să mai fie considerat ca şi cum ar fi un sector economic de seria 'b' şi trebuie să i se aloce fonduri pe cât posibil echitabile'', a afirmat Giacomo Billi, consilierul pentru dezvoltare, planificare şi turism din Florenţa.

Turismul cultural nu înseamnă doar muzee. Din acest motiv, ''Art & Turism'' a planificat o serie de evenimente dedicate tuturor tipurilor de cultură populară contemporană, de la muzică la film şi până la teatru. S-au schimbat totodată şi modurile de a călători şi cerinţele turiştilor. Un cuvânt-cheie este lentoarea - un tip de turism liniştit, care să-ţi permită cu adevărat să vezi locurile vizitate, eventual bătute cu piciorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor