Israel: Mii de africani protestează împotriva deportărilor în masă

Imigranţi africani protesteaza în oraşul Herzliya împotriva deportării lor din Israel, în ianuarie 2018. Un protest similar a avut loc în 24 martie 2018 în Tel Aviv. (Getty Images)
Andrei Popescu
25.03.2018

Aproximativ 25.000 de solicitanţi de azil şi susţinători ai acestora au demonstrat în centrul capitalei israeliene Tel Aviv împotriva măsurilor guvernului de a-i expulza în masă. Grupurile pentru drepturile omului speră că o decizie recentă de amânare a Curţii Supreme i-ar putea ţine în ţară pe imigranţi.

Imigranţi şi israelieni au ieşit sâmbătă pe străzile din centrul Tel Aviv-ului pentru a protesta împotriva deportării a mii de solicitanţi de azil eritreeni şi sudanezi.

Publicaţia Haaretz a susţinut că aproximativ 25.000 de persoane au participat la protest.

Guvernul israelian a ordonat imigranţilor să plece din ţară către o destinaţie africană necunoscută, în schimbul sumei de 3.500 de dolari şi a unui bilet de avion sau, în caz contrar, vor fi aruncaţi în spatele gratiilor pentru o perioadă de timp nespecificată.

Alţi solicitanţi de azil au fost deja deportaţi în Uganda şi Rwanda.

Plan amânat

Iniţial, deportările urmau să înceapă a fi efectuate în aproximativ o săptămână, însă, la începutul acestei luni, Curtea Supremă a Israelului a blocat planul după ce a fost contestat legal de către grupuri care se opun deportărilor. Până luni, 26 martie, Guvernul israelian trebuie să înregistreze răspunsul.

Câteva organizaţii de ajutorare a imigranţilor au mediatizat protestul de sâmbătă pe reţelele de social media, cerând soluţii alternative la deportări, inclusiv mutarea imigranţilor în afara capitalei israeliene, unde locuiesc marea lor majoritate.

Grupurile de susţinere sunt îngrijorate că vieţile imigranţilor vor fi puse în pericol dacă sunt expulzaţi în ţări africane. Ele au precizat că planul guvernului este o pată pe imaginea Israelului.

Printre cei care au luat cuvântul în timpul protestului de sâmbătă a fost imigrantul sudanez Monim Haron, care a povestit participanţilor despre genocidul căruia i-a supravieţuit în ţara sa natală.

“Timp de 14 ani, guvernul a atacat în mod deliberat cetăţenii săi cu arme chimice. Chiar în această săptămână, regiunea în care m-am născut a fost din nou atacată iar alte câteva zeci de persoane au fost ucise, în majoritate, femei şi copii”, a declarat Haron, citat de ziarul The Times of Israel.

Ministerul israelian de Interne a afirmat că aproximativ 42.000 de imigranţi africani se află în ţară, majoritatea din Sudan şi Eritreea. Cei mai mulţi dintre ei au început să sosească în Israel în 2007, pe la frontiera cu Peninsula Sinai din Egipt.

Excepţii

Guvernul israelian a insistat că nu are nicio obligaţie legală să le permită să stea în ţară, însă a afirmat că pensionarii şi copiii nu vor fi deportaţi, făcând excepţie, deşi mass media locală a precizat că mulţi dintre bărbaţii cu vârste de peste 67 de ani au primit notificări de expulzare.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat, la începutul acestei săptămâni, că un val de imigraţie non-evreiască va ameninţa esenţa Israelului.

În timpul protestului de sâmbătă, ministrul Educaţiei, Naftali Bennett, liderul partidului de extremă dreapta Casa Evreiască, a cerut guvernului într-un mesaj pe Twitter să nu cedeze în faţa celor care se opun deportărilor.

Descriindu-i pe imigranţi drept “persoane infiltrate ilegal” care au ajuns în Israel pentru a munci, Bennett a afirmat că, dacă li se va permite să rămână, ţara se va transforma “într-o agenţie de recrutare [a forţei de muncă] pentru întreaga lume”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor