Israelul mulţumit de acordul de compromis dintre Congresul SUA şi Obama

Israelul este mulţumit de acordul de compromis încheiat între Congresul american şi administraţia preşedintelui Barack Obama, a declarat miercuri ministrul israelian al informaţiilor Yuval Steinitz.
Preşedintele american Barack Obama (st) şi premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)
Andrei Popescu
15.04.2015

Israelul este mulţumit de acordul de compromis încheiat între Congresul american şi administraţia preşedintelui Barack Obama, a declarat miercuri ministrul israelian al informaţiilor Yuval Steinitz, conform Hürriyet Daily News.

“Cu siguranţă suntem fericiţi în această dimineaţă. Este un progres pentru politica israeliană. Discursul din Congresul SUA [susţinut de premierul israelian Benjamin Netanyahu] a fost decisiv în obţinerea acestei legi, care este un element foarte important pentru prevenirea unui acord deficitar, sau cel puţin, pentru îmbunătăţirea acordului, pentru a-l face mai rezonabil”, a declarat Steinitz la Israel Radio.

Obama a renunţat în 14 aprilie să se mai opună unui proiect de lege, potrivit căruia Congresul are un cuvânt de spus în privinţa acordului nuclear cu Iranul, după ce membrii Partidului Democrat au negociat o serie de schimbări aduse acestui proiect, care a câştigat de altfel tot mai mult suport în rândul ambelor partide.

Proiectul de lege a redus de la 60 la 30 de zile perioada în care Congresul poate revizui orice acord final nuclear şi a eliminat cerinţa ca preşedintele Barack Obama să certifice faptul că Iranul nu susţine acte de terorism împotriva Statelor Unite.

În schimb, proiectul de lege cere administraţiei americane să trimită Congresului rapoarte regulate şi detaliate asupra unei game variate de chestiuni, incluzând suportul Iranului pentru terorism, rachetele balistice iraniene şi programul nuclear al Teheranului.

Obama a investit un capital politic enorm de-a lungul preşedinţiei sale pentru încheierea unui acord nuclear internaţional care să ofere asigurări semnificative că Iranul nu va dezvolta o armă nucleară. În acest proces, Obama s-a bazat pe o serie de sancţiuni dure care au afectat economia Iranului, forţându-l să negocieze cu marile puteri.

Netanyahu şi Obama au avut puternice neînţelegeri în privinţa acordului nuclear cu Iranul, în condiţiile în care Israelul se teme că acest acord nu va fi suficient de restrictiv şi va permite Republicii Islamice să dezvolte arme nucleare, susţine Hürriyet Daily News.

Iranul a declarat în repetate rânduri că programul său nuclear este paşnic, dar nu a acceptat controale interne şi, în trecut, a ţinut secrete unele unităţi nucleare.

Asigurarea unor controale corespunzătoare este crucială pentru Statele Unite şi alte puteri occidentale pentru ca acordul final, aşteptat să fie semnat în 30 iunie, să fie eficient şi să poată convinge atât Congresul american cât şi Israelul să îl accepte.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor