Israelul, Elveţia şi Austria anunţă cazuri confirmate de variola maimuţei

Variola maimuţei
Variola maimuţei (CDC / Getty Images)

Israelul, Elveţia şi Austria sunt ţările care au confirmat cel mai recent cazuri de variolă a maimuţei, ceea ce ridică la 15 numărul total al naţiunilor care au raportat focare, informează BBC.

Israelul şi Elveţia au declarat că au identificat câte o persoană infectată care a călătorit recent în străinătate. Israelul investighează alte cazuri suspecte.

Cu toate că variola maimuţei nu se răspândeşte uşor la oameni iar boala este de obicei uşoară şi virusul este întâlnit cel mai frecvent în zonele îndepărtate din Africa Centrală şi de Vest, peste 80 de cazuri au fost confirmate în recenta epidemie din Europa, SUA, Canada şi Australia.

Această epidemie i-a luat prin surprindere pe oamenii de ştiinţă, dar se consideră că riscul pentru publicul larg este scăzut. Potrivit Serviciului Naţional de Sănătate din Marea Britanie, majoritatea persoanelor care au contractat virusul se recuperează în câteva săptămâni.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat că o serie de alte cazuri suspecte sunt în curs de investigare - fără a numi ţările implicate - şi a avertizat că este posibil să fie confirmate mai multe infecţii.

Întrebat cu privire la epidemie în timp ce îşi încheia o vizită în Coreea de Sud, preşedintele american Joe Biden a declarat că dacă virusul s-ar răspândi mai mult ar avea "consecinţe", adăugând că "este ceva ce ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi". Liderul american a adăugat că SUA "lucrează din greu" în această situaţie şi la vaccinurile care ar putea fi folosite.

După ce afecţiunea a fost identificată pentru prima dată în Marea Britanie, virusul a început să fie detectat în întreaga Europă, iar agenţiile de sănătate publică din Spania, Portugalia, Germania, Belgia, Franţa, Olanda, Italia şi Suedia au confirmat cazuri.

Agenţia britanică de securitate sanitară a identificat 20 de cazuri până în prezent, iar Dr. Susan Hopkins, consilierul medical şef al acesteia, a declarat pentru sursa citată: "Depistăm mai multe cazuri în fiecare zi".

Ea a menţionat că virusul se răspândeşte acum în comunitate - cu cazuri depistate care nu au avut contact cu persoane care au vizitat Africa de Vest, unde boala este endemică.

Cu toate acestea, riscul pentru populaţia generală rămâne "extrem de scăzut", cazurile găsite până acum fiind mai ales în unele zone urbane şi în rândul bărbaţilor homosexuali sau bisexuali, a declarat Dr. Hopkins.

Deşi nu există un vaccin specific pentru variola maimuţelor, mai multe ţări au declarat că stochează vaccinuri împotriva variolei, care au o eficienţă de aproximativ 85% în prevenirea infecţiei, deoarece cele două virusuri sunt destul de asemănătoare.