Israelul avertizează Rusia cu privire la “pericolele” înarmării Siriei cu sistemul S-300
alte articole
Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a avertizat pe preşedintele rus Vladimir Putin să nu livreze Siriei sistemul avansat de apărare aeriană S-300, afirmând că acest lucru va destabiliza şi mai mult regiunea zguduită de război.
După o convorbire telefonică între cei doi lideri, ce a avut loc luni, biroul lui Netanyahu a afirmat că premierul i-a declarat lui Putin că transferul de arme avansate în mâini iresponsabile "va creşte pericolele în regiune”, potrivit RFE/RL.
De asemenea, Netanyahu a mai afirmat că Israelul “va continua să îşi apere securitatea şi interesele” prin lansarea de raiduri aeriene asupra ţintelor militare iraniene din Siria.
Declaraţia Israelului a fost făcută în aceeaşi zi în care John Bolton, consilier al Casei Albe pentru securitate naţională, a avertizat că decizia Rusiei de a trimite Siriei un sistem cu rachete sol-aer S-300 reprezintă o “greşeală majoră” şi o amplificare semnificativă a războiului civil ce durează de peste 7 ani în ţară arabă.
Avioanele de luptă israeliene au desfăşurat anul acesta o serie de atacuri aeriene fatale asupra ţintelor militare iraniene din Siria, în mare parte nedescurajate de prezenţa militară rusească, aparent datorită consultărilor strânse dintre armatele israeliană şi rusă, pe care biroul lui Netanyahu le-a confirmat în timpul convorbirii cu liderul rus.
Săptămâna trecută, Rusia a contestat pentru prima dată incursiunea israeliană în Siria, învinuind-o parţial pentru doborârea unui avion militar rusesc. În incident au murit toţi cei 15 soldaţi ruşi aflaţi la bord.
Sistemele de apărare siriene au doborât din greşeală avionul rusesc de supraveghere Il-20 în 17 septembrie după un bombardament aerian desfăşurat de avioane de luptă israeliene. Moscova susţine că avionul rusesc a fost lovit deoarece piloţii israelieni l-au folosit ca “acoperire” pentru a evita sistemele de apărare aeriană ale guvernului sirian. Teheranul, în schimb, a precizat că guvernul din Damasc este singurul vinovat pentru doborârea avionului rusesc şi că avioanele sale de luptă nu se aflau în spaţiul aerian sirian când a avut loc incidentul.
Rusia a anunţat în această săptămână noi măsuri de securitate pentru a-şi proteja soldaţii din Siria, inclusiv echiparea armatei siriene cu un sistem S-300 şi radare ce pot fi folosite la bruierea avioanelor din apropiere.
Anterior, în cursul războiul sirian, Rusia a suspendat livrarea unui sistem S-300 către Siria pe fondul temerilor israelienilor că rachetele ar putea fi folosite împotriva lor.
Dar ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a afirmat că “situaţia s-a schimbat, şi nu este vina noastră”.
Biroul lui Netanyahu a afirmat că, în ciuda punctelor de vedere diferite cu privire la incident, liderii rus şi israelian “au convenit să continue dialogul între echipe profesionale şi coordonarea intermilitară prin intermediul canalelor militare”.