Obama îi cere lui Netanyahu să nu agite negocierile nucleare iraniene
alte articole
Preşedintele american Barack Obama susţine că există neînţelegeri puternice cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în privinţa problemei nucleare iraniene, avertizându-l pe oficialul israelian să nu agite negocierile continue cu Teheranul prin vizita pe care acesta doreşte să o efectueze luna viitoare în Washington, DC.
“Am fost foarte clar - [cancelarul german] Angela, premierul britanic Cameron şi alţii implicaţi în negocieri sunt de acord cu mine – că nu are niciun rost să se agite negocierile cu o lună sau două înainte ca ele să fie finalizate”, a declarat Obama în cadrul unei conferinţe comune de presă desfăşurată luni la Casa Albă, alături de cancelarul german Angela Merkel.
“Dacă nu putem obţine un acord atunci vom fi nevoiţi să luăm o serie de decizii şi, aşa cum am spus Congresului, voi fi primul care voi colabora cu ei [israelienii] pentru a aplica măsuri chiar mai dure împotriva Iranului”, a adăugat liderul american.
Obama a susţinut că este posibil un acord cu Iranul în privinţa chestiunii nucleare dar, “ca preşedinte al Statelor Unite, eu mă uit să văd ce opţiuni avem dacă nu ajungem la o soluţie diplomatică.”
Tot luni, Netanyahu a declarat că este necesar să susţină un discurs în Congresul american pentru a “împiedica un acord periculos” cu Iranul.
“Sunt hotărâtat să mă adresez Congresului; din acest motiv am decis să mă duc în Washington şi să prezint poziţia israeliană”, a declarat Netanyahu membrilor partidului său Likud.
Întrebat în legătură cu decizia sa de a nu se întâlni cu Netanyahu în Washington, Obama a afirmat că această decizie se datorează apropiatelor alegeri care vor avea loc în Israel.
Obama a adăugat că decizia sa “are de a face cu modul în care facem noi afaceri şi cred că este important să menţinem aceste protocoale deoarece relaţia SUA-Israel nu se rezumă numai la un anumit partid.”
Netanyahu a fost invitat să ţină discursul în Congresul SUA de către speakerul Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, fără o consultare prealabilă a Casei Albe.
Totuşi oficialii israelieni au declarat că vor lua în considerare modificarea formatului discursului premierului Netanyahu pentru a calma nemulţumirile declanşate în rândul unui număr tot mai mare de politicieni americani.
Iranul şi statele P5 1 – Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania – se află în discuţii pentru a depăşi neînţelegerile şi pentru a pava drumul pentru obţinerea unui acord final şi pe termen lung care urmăreşte să sfârşească o dispută veche de 12 ani cu privire la programul nuclear iranian.
Nivelul de îmbogăţire a uraniului iranian şi ridicarea sancţiunilor anti-Iran sunt văzute ca cele mai sensibile puncte în aceste discuţii.
Congresul dominat de republicani face presiuni pentru o nouă rundă de sancţiuni împotriva Iranului, dar Obama a ameninţat că pe moment se va opune oricărei legislaţii americane în acest sens.
Sancţiunile împotriva Iranului au fost impuse pe baza unor acuzaţii că Teheranul ar urmări obiective militare în programul său nuclear: adică, construirea de arme atomice.
Iranul respinge aceste acuzaţii şi susţine că, în calitate de semnatar al Tratatului de Neproliferare Nucleară (TNN) şi de membru al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), are dreptul să folosească tehnologia nucleară în scopuri paşnice.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.