Război pe faţă Bibi - Obama. Mărul discordiei - Teheran

Barack Obama
Barack Obama (Olivier Douliery-Pool/Getty Images)

Preşedintele american Barack Obama este total nemulţumit că premierul israelian Benjamin Netanyahu a acceptat o invitaţie pentru a se adresa Congresului SUA, fără să se consulte în prealabil cu oficialii de la Casa Albă.

The New York Times (NYT) a scris miercuri că un oficial senior al administraţiei Obama l-a criticat puternic pe ambasadorul israelian în SUA, Ron Dermer, pentru că a contribuit la aranjarea acestei invitaţii.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, John Boehner, l-a invitat pe Netanyahu să vorbească despre Iran în faţa unei sesiuni congresionale comune în 3 martie, conform Press TV.

Invitaţia a fost făcută în condiţiile în care preşedintele Obama a ameninţat, în cadrul discursului său despre Starea Naţiunii, că se va opune aplicării de noi sancţiuni împotriva Iranului.

Oficialul administraţiei Obama, care a cerut să rămână anonim, a declarat pentru NYT că Dermer a plasat câştigurile politice ale lui Netanyahu deasupra relaţiei dintre Israel şi Statele Unite.

Fără înştiinţarea Casei Albe, ambasadorul israelian a lucrat împreună cu Boehner pentru a aranja discursul lui Netanyahu.

Casa Albă a numit invitaţia lui Netanyahu drept o încălcare a protocolului diplomatic, şi că preşedintele american nu se va întâlni cu liderul israelian în timpul vizitei sale în SUA.

Netanyahu a încercat să convingă Congresul american să impună sancţiuni suplimentare împotriva Iranului datorită programului său nuclear controversat. În acelaşi timp, Teheranul şi cele şase puteri mondiale negociază încheierea unui acord nuclear "cuprinzător şi final".

Chiar după ce preşedintele american a ajuns la Casa Albă la începutul primului său mandat, relaţia dintre Barack Obama şi Benjamin Netanyahu a fost problematică.

Anul trecut Tel Aviv-ul a reacţionat deosebit de virulent după ce Barack Obama a decis să acorde Iranului o extra-perioadă de 9 luni pentru a negocia un acord cu marile puteri în privinţa programului său nuclear. Netanyahu a denunţat atunci măsura americană ca fiind doar o şansă acordată Teheranului de a-şi construi bomba nucleară în linişte. Iranul a promis, printre altele, că va îngheţa producţia de material nuclear - promisiune pe care nu a respectat-o. Cu trei luni înainte de expirarea termenului dat de SUA, Teheranul a negat angajamentele pe care le făcuse iniţial, afirmând-şi dreptul de a deţine tehnologii militare nucleare.

Momentan se crede că singura putere nucleară este Israelul, care a căpătat acces la tehnologie şi materiale nucleare în condiţii extrem de suspecte, la începutul Războiului Rece.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe