Isărescu: Recomandările Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială nu sunt obligatorii
alte articole
După ce Guvernul a aprobat recent, fără dezbatere publică, înfiinţarea Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, organism menit să menţină stabilitatea financiară a ţării, s-a vehiculat informaţia că noua mega-structură beneficiază de un adevărat drept de veto asupra deciziilor luate de Executiv în domeniul financiar. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care urmează să prezideze noul comitet, a susţinut o conferinţă de presă în care a explicat că temerile lansate în spaţiul public nu sunt fundamentate.
Comitetul nu poate cenzura acţiunile Executivului în materie economico-fiscală, ci poate cel mult emite recomandări în acest domeniu, pe care dacă Executivul refuză să le ia în considerare va trebui să îşi asume politic această decizie.
"Cam aşa se va proceda. Există riscul X, facem recomandarea Y, iar guvernul, premierul trebuie să răspundă. În cele 3 forme pe care vi le-am arătat. Şi ce se întâmplă dacă nu adoptă recomandările? Înseamnă că guvernul şi-a asumat un risc, a fost atenţionat, şi-a asumat un risc şi are responsabilitate politică. Şi nu va mai putea să spună că "BNR nu ne-a zis", sau "X nu ne-a zis". Asta se va întâmpla şi ţara va avea de suferit, dacă riscul se adevereşte" , a declarat Mugur Isărescu, citat de b1.ro
Noua instituţie beneficiază de o totală independenţă faţă de orice altă autoritate publică sau privată şi poate emite opinii sau recomandări pentru BNR, ASF şi Guvernului.
"Obligatoriu trebuie citit avizul sau neavizul precum şi recomandarea Comitetului. Şi să dea un răspuns. "da, am luat în considerare, există riscul şi am luat măsurile", "nu, nu există riscul" şi trei "nu putem să intervenim". Documentele există, scrisorile există, vreau să vă spun că funcţionează la nivelul UE de 4 ani", a explicat Isărescu.
Şeful BNR a explicat că un astfel de comitet, prin rolul său consultativ, ar putea tempera inclusiv iniţiativele cu impact mare asupra economiei, un exemplu în acest sens fiind creşterea salariilor, care va avea un impact de aproximativ 10 miliarde de lei, lucru ştiut şi de oficialii din cadrul Ministerului de Finanţe.
"Vor creşte salariile şi la cutare? Daaa. Dar la ceilalţi? Daaa. Dar dincolo? Şi acolo! Dar nu e pericol să se întâmple ca în Grecia? Nu. Acolo e BNR, ne-a garantat că nu se întâmplă aşa. Nu avem cum să garantăm orice. Trebuie să fim realişti", a comentat Isărescu.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.