Isărescu(BNR): Cursul este la un nivel oarecum ridicat, s-a vorbit de 4,4 lei/euro ca un fel de barieră
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat miercuri că nivelul cursului este "oarecum ridicat" pentru că s-a vorbit despre un prag de 4,4 lei pentru un euro "ca un fel de barieră, care e greu de străpuns".
"Este un nivel oarecum ridicat pentru că s-a vorbit despre acest 4,4 lei pentru un euro ca un fel de barieră, care este greu de străpuns. Cifrele arată că de la nivelul din decembrie-ianuarie şi până în prezent este vorba despre două procente. Cu greu putem vorbi despre un nivel ridicat. Este ceva mai ridicat. Dar, panica nu este ceva raţional, are multe elemente iraţionale. Noi le avem în vedere de fiecare dată, ca asemenea fenomene să nu se întâmple sau oricum să încercăm să le atenuăm din start. Din această cauză am fost şi suntem atenţi la mişcările de curs", a menţionat Isărescu
Guvernatorul BNR susţine că sunt în jur de 10 miliarde de lei sub formă de titluri de stat în principal.
"Sunt în jur de 10 miliarde de lei sub formă de titluri de stat în principal, o sumă măricică. Vreo 2 miliarde şi ceva de euro se află în numele nerezidenţilor. Atitudinea, reacţiile, comportamentul nerezidenţilor face să fie mai greu de controlat. De la Bucureşti, dacă nu suntem atenţi cu mesajele pe care le transmitem, ştim bine cum se comportă investitorii, nu le trebuie multe informaţii. Ei îşi pot schimba comportamentul la o frântură de frază. Atunci, atenţie mare la ceea ce comunicăm în interior. Este o lume globalizată. Informaţia internă se duce şi în exterior", a mai spus Isărescu.
În ceea ce priveşte evoluţia cursului, guvernatorul BNR susţine că s-a luat prima măsură pentru a se "anihila o depreciere".
"Noi am luat prima măsură pentru a anihila o depreciere şi am menţinut rata de dobândă de politică monetară. Dacă va fi cazul vom acţiona pe cale de consecinţă", a mai spus Isărescu.
Acesta susţine că mesajul principal care va calma pieţele este că România asigură continuitatea în politici prin menţinerea şi continuarea acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale. "Credem că în acest context lucrurile se vor calma mult mai repede decât în alte condiţii", a mai spus Isărescu.
Banca Naţională a afişat miercuri un curs de referinţă de 4,4168 lei/euro, un nou minim istoric pentru moneda naţională