Irlanda: sute de copii ”ilegitimi” ar fi fost folosiţi drept cobai

(photos.com)

Sute de copii ce aparţineau mamelor necăsătorite din Irlanda ar fi fost folosiţi pe post de cobai în experimente medicale, conform unor dezvăluiri recente care au pus presiuni pe guvernul de la Dublin să lanseze o investigaţie privitor la creşele din ţară, conform TheAge.

Zece maternităţi pentru mame necăsătorite şi copiii acestora ar fi participat în experimentele pentru vaccinuri, desfăşurate între anii 1960 şi 1976, ce ar fi implicat 298 de copii.

Într-unul din experimente, desfăşurat în cinci maternităţi diferite, 80 de copii s-au îmbolnăvit după ce le-a fost administrat în mod accidental un vaccin pentru bovine.

Toate informaţiile au fost transmise de către un program radio irlandez şi nu există niciun document publicat privitor la aceste experimente.

”Mâinile şi picioarele mele aveau foarte multe cicatrici”, şi-a amintit Christy, care a fost adoptată dintr-o creşă.

”Însă când mi-am întrebat mama de ce, ea a spus că atunci când m-am născut, mâinile erau foarte inflamate şi au fost bandajate. Nu ştiam nimic de testele pentru vaccinuri. De atunci am fost la câţiva doctori şi au spus că nu au văzut nimic asemănător – cu atâtea injecţii”.

Sora Sarto, un fost muncitor social de la Casa Bessborough, a admis că acolo au fost susţinute teste medicale, precizând că a fost obţinut mai întâi acordul parental.

”Doctorul venea aici şi întreba dacă poate să efectueze acest experiment, iar mama îşi aducea copilul la doctor. Nu puteai să o faci fără permisiunea mamei”, a spus aceasta.

GlaxoSmithKline, care a cumpărat firma de medicamente care a întreprins testele, Burroughs Welcome, spune că activităţile, dacă sunt adevărate, sunt ”foarte îngrijorătoare” şi va coopera în cadrul investigaţiilor ce vor fi demarate. Nu au existat legi pentru testele medicale în Irlanda până în 1987.

Rezultatele pentru testele pe 58 de copii din şase maternităţi, inclusiv Bessborough, au fost publicate în Jurnalul Medical Britanic în 1962, iar în iunie 2001 a fost ordonată o investigaţie referitoare la aceste experimente.

Însă investigaţia a fost oprită când profesorul Patrick Meenan, unul din cei şase autori ai studiului original, ajuns acum la 86 de ani, a spus că nu va participa din cauza vârstei şi a sănătăţii sale.

O altă investigaţie ulterioară a fost blocată de către Irene Hillary, un fost profesor de microbiologie, în 2004.

Dezvăluirile au apărut după scandalul de săptămâna trecută cu privire la cele 800 de cadavre de copii descoperite într-un container de beton al maternităţii Tuam pentru mame necăsătorite şi copiii lor. Cercetările efectuate de Catherine Corless, un istoric, au dezvăluit că rata de mortalitate printre copiii ”ilegitimi” este, potrivit mediului academic, ”zguduitoare”.

Rapoartele guvernului arată că în anii 1930, 1940 şi 1950, rata mortalităţii era de cinci ori mai mare decât rata copiilor născuţi din părinţi căsătoriţi. În medie, peste unul din patru copii ilegitimi mureau.

”Am spus de ani de zile că avem nevoie de răspunsuri cu privire la ce s-a întâmplat exact în locuri precum Bessborough”, a declarat John Barret, care s-a născut acolo în 1952. ”Acolo ar putea fi îngropaţi mii de bebeluşi”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe