Iranul vizează ca prin schimbarea sa de ton să încurajeze turismul

(photos.com)

Iranul are un patrimoniu cultural şi arhitectural spectaculos, o gastronomie rafinată, peisaje naturale superbe şi un popor extraordinar de amabil şi de ospitalier, dar primeşte doar patru milioane de turişti pe an, un număr destul de redus pe care guvernul lui Hassan Rohani intenţionează să-l majoreze substanţial, informează miercuri ziarul La Vanguardia.

Impresionanta piaţă şi moscheea de la Isfahan, bazarul labirintic din Tabriz, templele zoroastre, oraşul Yazd, perlă a deşertului, schiatul în munţii Alborz sau ruinele impresionante ale oraşului Persepolis sunt câteva din atracţiile turismului iranian. Turistul poate face poze liniştit fără teama că în spatele său mai apar alte zeci de persoane, poate degusta din bucatele locale şi se poate plimba pe stradă fără să fie hărţuit, iar toată lumea îi va zâmbi şi îi va ura bun venit.

Este adevărat că Iranul este o ţară fără McDonald's sau alte reţele de tip fast-food occidentale. Fără mari lanţuri hoteliere şi fără firmele luminoase care există în multe alte centre turistice. Este o ţară ce trebuie descoperită şi unde doar o mână de turişti se aventurează să călătorească. 'Anul trecut s-au înregistrat 4,6 milioane de intrări în primele zece luni', spune Morteza Rahmani Mohaved, directorul adjunct al Organizaţiei Patrimoniului Cultural şi Turismului din Iran, care admite că cifra înglobează şi intrările străinilor.

Turiştii reprezintă 65% din această cifră, din care jumătate provin din vecinul Irak, care vin pentru a fi trataţi în centrele medicale sau pentru a vizita sanctuarul Imamului Reza din Mashad, un loc sfânt pentru şiiţi. Preşedintele Rohani vrea să schimbe situaţia şi mizează pe turism, nu doar pentru a redresa economia sufocată de sancţiuni, de o inflaţie de 40% şi de şomajul care afectează o cincime din populaţie, ci şi ca instrument fundamental al diplomaţiei publice.

Măsurile pentru a încuraja turismul au început odată cu relaxarea sistemului de vize, iar în ultimele luni au intrat numeroşi turişti cu viză eliberată la intrare. 'Am sporit facilităţile pentru ca turiştii să primească viză la aeroport. Înainte se eliberau pentru două săptămâni, dar am dublat perioada. Cu cât vor avea mai multe facilităţi, cu atât vor sta mai mult timp' spune Rahmani.

Potrivit agenţiei iraniene ISNA, Teheranul vrea să acorde vize turiştilor din întreaga lume, cu excepţia a zece ţări, printre care Marea Britanie şi SUA. Sistemul încă nu funcţionează sută la sută, iar turiştii fără viză care ajung la aeroport se pot trezi respinşi amabil, fără prea multe explicaţii. Rahmani notează că intrările în ţară au crescut cu 20% de la venirea lui Rohaní la preşedinţie.

Ţările ţintă spre care se orientează Teheranul sunt 'China, ţările din Asia de Est şi statele învecinate', iar sectoarele în care se prevede o creştere semnificativă sunt turismul cultural şi istoric, ecoturismul şi cel medical. Potrivit Consiliului Mondial al Turismului şi Călătoriilor (WTTC), Iranul va înregistra o creştere a turismului de 7,4% anul acesta şi va spori investiţiile în infrastructuri hoteliere şi restauraţie cu 7,6%.

Anul acesta, contribuţia turismului la PIB-ul iranian a fost de circa 6,1% din total, reprezentând 2 miliarde de dolari; sectorul a generat 5,3% din locurile de muncă, cu 1.200.000 de angajaţi. Planul intitulat Visión 1404 a fixat ca obiectiv ajungerea la 20 de milioane de turişti, în 2025, o cifră aflată încă departe, din cauza problemelor economice provocate de sancţiunile internaţionale.

Responsabilul cu turismul subliniază că, pe lângă frumuseţile ţării şi cele 16 locuri incluse Patrimoniul Umanităţii, puţin cunoscute în afară, Iranul asigură o securitate net superioară turiştilor, comparativ cu alte ţări precum Egipt sau Iordania. El respinge reticenţele pe care le-ar putea avea sectoarele conservatoare faţă de venirea străinilor, mai ales occidentali, asigurând că sunt pregătiţi de primirea lor. 'Iranul a avut şi înainte şi după venirea regimului islamic o istorie plină de relaţii cu alte popoare', conchide el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe