Iranul susţine că va construi şi îmbunătăţi aproximativ 800 de tancuri
alte articole
Adjunctul ministrului iranian al apărării, Reza Mozaffarinia, a declarat că Teheranul plănuieşte să producă sau să îmbunătăţească între 700 şi 800 de tancuri de luptă.
În remarci citate miercuri de agenţia iraniană de ştiri Tasnim, Mozaffarinia nu a specificat tipul de tancuri la care a făcut referire sau care va fi numărul celor construite comparativ cu cele îmbunătăţite, potrivit RFE/RL.
De asemenea, oficialul nu a menţionat termenul limită pentru finalizarea proiectului.
„Anual, sunt produse între 50 şi 60 de tancuri şi a fost alocat un buget suficient din cauza nevoilor mari ale armatei şi Gărzilor Revoluţionare”, a adăugat Mozaffarinia.
Se crede că forţele militare convenţionale iraniene se află la un nivel inferior forţelor principalului său rival regional, Arabia Saudită.
Conform raportului World Factbook de la CIA, cheltuielile militare ale Iranului au reprezentat 2,69% din PIB în 2015, în timp ce cele ale Arabiei Saudite au fost de 9,86% în 2016.
Într-un raport publicat în decembrie 2017, Institutul Internaţional pentru Studii Strategice a prezis că Iranul îşi va moderniza şi reechilibra forţele convenţionale „pentru a reflecta lecţii învăţate în Siria”.
Forţele iraniene luptă în Siria din 2012 alături de guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
Anunţul vine cu câteva luni înainte ca un set de sancţiuni americane împotriva Iranului să intre în vigoare, în luna noiembrie, şi la câteva luni după ce SUA s-a retras din acordul nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri şi care limitează activităţile nucleare iraniene în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Trump doreşte un acord mult mai cuprinzător, care să includă şi restricţionarea activităţilor iraniene de dezvoltare de rachete balistice şi reducerea implicării Teheranului în conflictele regionale, precum cele din Siria şi Yemen.
Restul puterilor semnatare - Rusia, Marea Britanie, Franţa, China şi Germania – au promis că vor onora acordul chiar dacă administraţia de la Casa Albă ameninţă cu măsuri punitive împotriva oricărei ţări care continuă să facă afaceri cu Iranul.