Irak: Primele alegeri parlamentare de după retragerea trupelor americane
alte articole
Miercuri au loc în Irak primele alegeri parlamentare de când s-au retras forţele militare americane în 2011. Peste 9.000 de candidaţi îşi dispută cele 328 de locuri din parlament. Candidaţii se prezintă din partea a 277 de partide şi organizaţii, ale căror programe sunt în majoritate legate de afilierea tribală sau religioasă.
Reuter relatează că alegerile se desfăşoară într-o ţară în care domneşte violenţa şi confuzia, estimându-se că peste 3.000 de persoane au fost ucise în atentate, de la începutul anului. În provincia vestică Anbar au loc confruntări armate între trupele guvernamentale şi insurgenţi, economia irakiană este slăbită, în timp ce premierul Nuri al-Maliki este criticat că ar agrava disensiunile între comunităţi pentru a-şi consolida puterea personală. Recent, violenţele au atins cel mai ridicat nivel din anul 2008, când ţara era sfâşiată de un sângeros conflict religios.
Campania electorală a fost, de altfel, marcată de atentate, mai multe birouri de vot fiind vizate, precum şi reuniuni electorale.
Premierul Maliki, în vârstă de 64 de ani, a fost printre primele persoane care a votat, la un hotel din aşa-numită „Zonă verde”, bine păzită, din centrul Bagdadului.
„Îndemn poporul irakian să vină la alegeri în număr mare pentru a transmite un mesaj de descurajare insurgenţilor şi a da o palmă terorismului”, i-a chemat Maliki la vot pe irakieni.
Analiştii consideră că cele mai mari şanse le are Alianţa Statului de Drept a premierului şiit Nuri al-Maliki, iar în absenţa unui lider al opoziţiei este improbabil ca vreo grupare să obţină majoritatea, astfel că formarea noului guvern s-ar putea tergiversa.
Este posibil ca alegerile să fie câştigate de alianţa condusă de premierul şiit Nuri al-Maliki, care astfel ar avea al treilea mandat la conducerea guvernului.
În momentul de faţă, conform unui compromis între partidele politice irakiene, principalele trei funcţii în stat sunt împărţite între cele trei etnii: kurzii deţin Preşedinţia, şiiţi numesc premierul, iar suniţi au preşedintele Parlamentului. Această împărţire riscă să fie desfiinţată după alegerile legislative, în cazul în care parlamentarii urmează să aleagă şeful statului.
Liderii politici ai minorităţii sunnite afirmă că Nuri al-Maliki vrea să le distrugă comunitatea. Un contracandidat important al premierului este speaker-ul parlamentar sunnit Usama al-Nujaifi, care este îngrijorat de faptul că al treilea mandat al premierului Maliki ar aduce „masacre împotriva civililor nevinovaţi”.
După alegerile parlamentare este posibil să dureze o perioadă mare până la formarea noului guvern. După alegerile din 2010 a fost nevoie de nouă luni pentru formarea unui guvern. Partidele şiite, sunnite şi kurde consideră că Maliki şi alianţa lui ar trebui să predea puterea, dar se estimează că premierul va obţine multe voturi.
Unii irakieni consideră că Maliki ar putea asigura o oarecare stabilitate, pe când alţii sunt îngrijoraţi că nu văd cine ar putea pune capăt situaţiei grele din ţară unde există violenţe şi şomaj.