Ipromin negociază cu o firmă locală, reprezentanta unei companii ce foloseşte consultanţa unor ruşi
Ipromin derulează în prezent negocieri pentru furnizarea de servicii petroliere cu o firmă privată din România, reprezentanta unei firme internaţionale care utilizează şi serviciile de consultanţă tehnică a unor specialişti din Rusia, a declarat pentru NewsIn Gabriel Neamţu.
"Societatea noastră derulează în prezent negocieri cu o firmă privată din România pentru furnizarea de Servicii de Proiectare pentru o investiţie nouă aferentă zăcământului Moldova Nouă care din cunoştinţele noastre este reprezentanta unei firme internaţionale care utilizează şi serviciile de consultanţă tehnică a unor specialişti din Federaţia Rusă", a declarat pentru NewsIn directorul executiv al Ipromin, Gabriel Neamţu.
Referitor la comunicatul de presă al DIICOT, reprezentantul Ipromin a spus că nu au fost divulgate de către angajaţii sau de către conducerea societăţii informaţii şi documente clasificate către mediul de afaceri din Federaţia Rusă.
Neamţu a adăugat că, din informaţiile deţinute, societăţii cu care negociază încheierea contractului de proiectare i-a fost transferată licenţa de concesiune a exploatării privind zăcământul de banatite Moldova Nouă. "Menţionăm că serviciile de proiectare se referă la realizarea unor construcţii şi instalaţii industriale specifice activităţii de valorificare a minereului, precum şi lucrări de închidere şi ecologizare a suprafeţelor afectate de veche exploatare minieră. Nu erau în discuţie servicii privind calculul de resurse(rezerve minerale", a adăugat directorul executiv al Ipromin.
Zăcământul Moldova Nouă este un zăcământ ce conţine minereu cuprifier, iar Suvarov este denumită o parte a zăcământului.
Gabriel Neamţu a menţionat că nu există metale rare în zăcământ.
DIICOT a informat vineri că un cetăţean rus, O.M., în vârstă de 42 de ani a fost prins, în data 19 octombrie, pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, în timp ce încerca să părăsească teritoriul României având asupra sa documente şi hărţi geologice, emise de autorităţi ale statului român, conţinând informaţii şi date clasificate privitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare aferente exploatărilor MOLDOVA NOUĂ şi SUVOROV.
În fapt, s-a reţinut că factori de decizie din cadrul SC IPROMIN SA Bucureşti au divulgat către persoane din mediul de afaceri din Federaţia Rusa, informaţii şi documente clasificate, referitoare la zăcămintele de cupru şi metale rare din zona MOLDOVA NOUĂ, mai exact zăcământul de banatite şi zăcământul “SUVOROV”, se precizează în comunicatul DIICOT.
Procurorii DIICOT efectuează verificări privind autenticitatea documentaţiei, caracterul clasificat al informaţiilor şi documentelor, impactul negativ asupra securităţii naţionale, precum şi efectele produse asupra economiei naţionale şi mediului concurenţial, urmând ca, raportat la probatoriul administrat, să fie dispuse măsurile legale în cauză.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală efectuează cercetări în acest caz sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. de art. 19 din Legea nr. 51/1991 privind siguranţa naţională a României, art. 169 si art. 298 Cod penal.
Suportul informativ în acest caz a fost asigurat de către SRI. Cercetările continuă în vederea documentarii întregii activităţi infracţionale.