IPP: În loc de festivism, mai bine demnitarii ar explica datele din protocoalele de predare-primire

IPP atrage atenţia că preluarea funcţiei de premier şi de ministru ar trebui să fie mai puţin festivistă, iar demnitarii mai bine ar explica situaţia detaliată a fiecărei instituţii în parte, în acord cu prevederile legale care spun că protocoalele trebuie să conţină date financiare sau organigrama.
Epoch Times România
10.02.2012

IPP atrage atenţia că preluarea funcţiei de premier şi de ministru ar trebui să fie mai puţin festivistă, iar demnitarii mai bine ar explica situaţia detaliată a fiecărei instituţii în parte, în acord cu prevederile legale care spun că protocoalele trebuie să conţină date financiare sau organigrama.

"Preluarea funcţiei de Prim Ministru respectiv de ministru ar trebui să fie mai puţin festivistă, mai ales în actualele condiţii sociale şi economice dificile. Institutul pentru Politici Publice (IPP) consideră că numirea Primului Ministru sau a unor miniştri trebuie să constituie un prilej de a evalua ceea ce se predă de către foştii noilor miniştri. De altfel, o Hotărâre a Guvernului (H.G. nr. 2/2001) detaliază toate punctele ce fac obiectului unui asemenea Protocol de predare primire cu ocazia schimbării mandatelor ministeriale", se arată într-un comunicat de presă.

Conform Hotărârii invocate de IPP, la schimbarea Primului Ministru, este obligatorie semnarea unui Protocol de predare primire care se referă, printre altele, la o serie de aspecte despre care publicul şi presa sunt cu siguranţă foarte interesaţi, cum ar fi: evoluţia principalilor indicatori economico-sociali pe perioada mandatului, inclusiv a deficitului total al sectorului public, respectiv suma dintre deficitul fiscal şi cvasifiscal; proiecţiile macroeconomice ale politicii fiscal-monetare şi cele referitoare la bugetul general consolidat pe perioada anului următor; stadiul realizării acordurilor de finanţare externă încheiate cu F.M.I., Banca Mondială, Uniunea Europeană şi cu alte instituţii internaţionale; evoluţia datoriei publice interne şi externe, precum şi situaţia privind garanţiile guvernamentale pe perioada mandatului; situaţia blocajului financiar (plăţi restante) în economie pe durata mandatului; acţiunile diplomatice în curs de derulare; proiectele de acte normative depuse la Parlament; situaţia numerică a personalului bugetar, la nivel central şi local, pe structura ordonatorilor principali de credite; structura departamentelor din cadrul Guvernului şi a personalului din cadrul Secretariatului General al Guvernului; măsurile luate pentru depăşirea perioadei de iarnă - decembrie ....... - martie [.....]; stocurile de combustibil existente şi sursele de finanţare - în lei şi în valută - pentru aprovizionările curente, pe perioada de iarnă.

Similar, conţinutul protocolului de predare-primire între ministrul a cărui activitate încetează şi ministrul care preia funcţia respectivă conţine, printre altele: organigrama şi statul de funcţii, cu încadrarea nominală pe posturi a personalului; execuţia bugetară pe perioada de activitate în funcţia de ministru; lista cuprinzând actele normative în vigoare, care reglementează activitatea din domeniul respectiv, precum şi proiectele iniţiate şi înaintate la Guvern şi la Parlament; lista cuprinzând acordurile interministeriale încheiate de minister cu parteneri externi, inclusiv colaborările ministerului în cadrul unor acorduri interguvernamentale, cu precizarea actului normativ prin care acestea au fost aprobate; situaţia privind negocierile referitoare la încheierea de noi acorduri, convenţii sau contracte; lista cuprinzând contractele în curs de derulare încheiate cu partenerii interni sau externi; lista cuprinzând unităţile de management de proiect (UMP) care funcţionează în sistemul ministerului; situaţia privind litigiile în care ministerul este parte, cu precizarea fazei procesuale în care se află.

Institutul pentru Politici Publice anunţă totodată că a cerut vineri, prin solicitări de informaţii de interes public, în temeiul legii nr. 544/2001, noilor miniştrii PDL respectiv noului Prim Ministru, copiile Protocoalelor, pentru fiecare minister în parte, urmând să le pună la dispoziţia opiniei publice. Scopul final urmăreşte să determine o bună practică la nivelul ministerelor şi mai ales la nivelul Cabinetului Primului Ministru pentru ca aceste documente de interes public să fie de acum înainte date publicităţii din oficiu. În cazul în care documentele nu ne vor fi puse la dispoziţie, IPP va apela la justiţie pentru a apăra dreptul de acces la informaţii de interes public.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor