IPP îi cere lui Ponta să nu mai tergiverseze în cazurile primarilor incompatibili

Institutul pentru Politici Publice (IPP) îi cere atât premierului Victor Ponta să evite tergiversarea comunicării unei rezoluţii referitoare la primarii identificaţi de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) ca fiind în situaţii de incompatibilitate, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Extreme Light Infrastructure- Nuclear Physics (ELI-NP). În imagine, Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
28.08.2013

Institutul pentru Politici Publice (IPP) îi cere premierului Victor Ponta să evite tergiversarea comunicării unei rezoluţii referitoare la primarii identificaţi de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) ca fiind în situaţii de incompatibilitate, se arată într-un comunicat al instituţiei.

"Anticipăm că strategia Guvernului şi de altfel chiar a primarilor în cauză este să invoce tot felul de tertipuri pentru a trage de timp până la următoarele alegeri, o practică neconformă cu regulile democraţiei într-un stat european. Instituţiile cu prerogative de iniţiere a unor amendamente la cadrul legal trebuie să analizeze amploarea fenomenului reprezentării unităţilor administrative - prin primari - în societăţile comerciale de interes local şi să genereze soluţii viabile pentru comunităţile locale", susţine într-un comunicat IPP.

IPP îi cere premierul Victor Ponta să iniţieze urgent o dezbatere privind acest subiect, "readus în atenţia opiniei publice prin recentul protest al primarilor, la care Guvernul nu a avut nicio reacţie".

"Apreciem că în absenţa unor decizii ferme privind reorganizarea pe criterii de eficienţă a localităţilor din România respectiv a clarificării statutului societăţilor furnizoare de servicii locale, controlate de administraţiile publice şi care administrează patrimonii uriaşe, orice proces de reformă administrativă – inclusiv cel de regionalizare – are şanse minime de a produce cu adevărat schimbări în administraţia românească şi în final în nivelul de trai al cetăţeanului", a subliniat instituţia.

ANI şi primarii incompatibili

Un număr mare de aleşi locali au fost găsiţi în situaţii de incompatibilitate de ANI, majoritatea din cauza unei prevederi care susţine că "funcţia de primar, preşedinte al Consiliului judeţean este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional".

O prevedere care nu este pe placul primarilor care sunt majoritatea acţionari în diferite companii.

Deşi vicepremierul Liviu Dragnea le-a promis liderilor politici USL din teritoriu că "în această toamnă, Guvernul va veni cu o modificare la legea ANI, prin care situaţiile de incompatibilitate şi conflict de interese să fie mai clar reglementate". Aleşii locali, cu sprijinul lui Liviu Dragnea, au încercat o rezolvare pe cale amiabilă şi au depus până în prezent două solicitări de modificare a legii 161/2003 care reglementează situaţia incompatibililor.

Însă, spre surpriza lor ministerul Justiţiei a dat aviz negativ proiectului de modificare, fapt ce i-a determinat pe Reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România să anunţe că vor veni la Guvern să protesteze pentru drepturile lor, cerând din nou modificarea legii 161/2003.

Victor Ponta declara cu seninătate că "aproape jumătate dintre primari fiind incompatibili" şi că trebuie găsită o „soluţie legislativă corectă” care să ţină cont şi de punctul de vedere al Comisiei Europene şi al Agenţiei Naţionale de Integritate.

"Orice modificare a Legii 161/2003 se aplică doar pentru viitor. O să vedem ce decidem. Dacă e vorba de sesizările actuale ale ANI - sunt toate în instanţă. După deciziile instanţelor, definitive şi irevocabile, o să vedem câţi sunt afectaţi, câţi nu", a declarat premierul.

Aceste declaraţii nu i-au mulţumit deloc pe primarii aflaţi în stare de incompatibilitate.

Protestul primarilor incompatibili

Aproximativ 2.800 de aleşi locali, majoritatea de la PSD şi PNL, au trecut acum la ameninţarea Guvernului Ponta, făcând presiuni asupra acestuia să îi scapă de ANI. Asociaţia Comunelor din România a realizat un rechizitoriu intitulat "Protest faţă de măsurile luate de Guvernul României împotriva colectivităţilor locale".

Dacă nu le vor fi îndeplinite solicitările, primarii ameninţă că nu vor mai mobiliza cetăţenii să voteze în cazul referendumului pentru modificarea Constituţiei, sau la alegerile europarlamentare şi prezidenţiale de anul viitor.

Primari au criticat guvernarea lui Ponta pe care au caracterizat-o drept o ,,deziluzie generală".

Luând în considerare situaţia tensionată din justiţia românească, precum şi raportul MCV care se apropie în curând, pare o sarcină destul de dificilă pentru liderii USL să adopte o prevedere care ca să-i ajute pe colegii lor din teritoriu să scape de presiunea venită din partea ANI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor