Ipocrizie britanică: Cameron cere sancţiuni şi vinde arme ruşilor

Premierul britanic David Cameron.
Premierul britanic David Cameron. (ALAIN JOCARD / AFP / Getty Images)

Premierul britanic a criticat Franţa care ţine cu dinţii de afacerea Mistral şi a cerut sancţiuni mai aspre împotriva Rusiei după doborârea avionului malaezian de către separatişti, dar simultan Marea Britanie continuă să vândă arme ruşilor în plină criză ucraineană. Peste 250 de licenţe pentru vânzarea de armament către Rusia sunt încă valabile.

Premierul David Cameron pozase la începutul săptămânii în promotor al unor sancţiuni mai dure impuse Rusiei. John Stanley, preşedintele comisiei de control a exporturilor de arme din Camera Comunelor, s-a arătat însă iritat şi i-a cerut prim-ministrului o clarificare, şi anume să precizeze dacă guvernul a dispus o oprire totală a exporturilor de arme către Rusia, scrie Neue Zurcher Zeitung.

Stanley a semnalat faptul că exporturi de arme în valoare de 132 de milioane de lire au continuat în perioada martie-mijlocul lunii mai, în ciuda declaraţiilor ministrului de Externe de la acea vreme William Hague, care afirmase în martie că Marea Britanie nu va mai vinde bunuri militare Rusiei. Printre echipamentele militare furnizate ruşilor se numără veste anti-glonţ, componente de puşti de asalt, puşti de precizie, muniţie pentru arme uşoare, aparate de comunicare militară. Doar licenţele pentru exporturile de rachete antiaeriene şi componente pentru vase de război au fost anulate.

Şi în privinţa sancţiunilor financiare impuse Rusiei, Cameron a vorbit mai mult decât a făcut. Londra rămâne un punct de concentrare a averilor a mii de magnaţi ruşi. Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a susţinut că nu există nicio contradicţie pentru că oligarhii ruşi din Londra nu sunt printre cei care au susţinut conducerea din Moscova în operaţiunile sale de destabilizare ale Ucrainei. Prin urmare, aceştia nu vor fi atinşi de sancţiuni.

Această atitudine este pusă de jurnaliştii elveţieni pe seama relaţiilor apropiate dintre oligarhii ruşi din Anglia şi Partidul Conservator al lui Cameron, care ar primi sponsorizări grase de la aceştia prin intermediul unor firme britanice de PR.

Dincolo de aceste legături, City-ul londonez ar fi afectat de extinderea sancţiunilor împotriva Rusiei la domeniul financiar, dat fiind că 130 de firme din fosta URSS au acţiuni cotate la Bursa londoneză şi tranzacţionează obligaţiuni.

David Cameron declara recent că „ar fi de neconceput în această ţară (n.r Marea Britanie) să execuţi o comandă ca aceea pe care o au francezii (furnizarea de portavioane Mistral), dar trebuie să punem presiune pe toţi partenerii noştri pentru a spune că nu putem continua să facem afaceri cu o ţară, când se comportă aşa”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe