Ion Guzun: Ministrul Justiţiei şi Secretarul general al lui Dodon au întâlniri separate cu judecătorii

Întâlnirile lui Nagacevschi şi Posturusu cu judecătorii din ţară pentru a promova persoane în funcţiile vacante din sistem este o imixtiune în activitatea puterii judecătoreşti şi evitarea deliberată a CSM, afirmă Ion Guzun.
Ion Guzun, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice
Ion Guzun, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice (facebook.com/I. Guzun)

Expertul Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice constată că ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, şi Secretarul general al Preşedinţiei Nicolae Posturusu organizează „întâlniri oficiale şi mai puţin oficiale” cu judecătorii din Republica Moldova de la diferite nivele.

Contextul este unul interesant, notează juristul notând despre alegerea a 4 membri din rândul profesorilor în CSM de către Parlament şi a unui judecător la Adunarea Generală, promovarea judecătorilor la CSJ (8 funcţii vacante) şi numirea mai multor preşedinţi de instanţă CSJ, Curtea de Apel Chişinău, Judecătoria Chişinău ş.a.

„De ce persoanele indicate mai sus promovează anumite persoane concrete pentru funcţiile vacante? Au acest drept? Au vreun mandat în acest sens? De ce la aceste şedinţe nu sunt prezenţi şi membrii CSM? De ce se discută despre evaluarea „extraordinară” a judecătorilor, dacă judecătorii nu au fost implicaţi în acest proces?

Care este mandatul acestor doi funcţionari de stat de a avea întâlniri separate cu judecătorii? De ce nu se publică informaţia despre toate întâlnirile (ministrul a publicat informaţie despre vizitarea a doua judecătorii dar a fost în mai multe instanţe)?”, se întreabă retoric expertul.

Ion Guzun apreciază acţiunile lui Nagacevschi şi Posturusu drept o imixtiune în activitatea puterii judecătoreşti şi evitarea deliberată a CSM - organul de autoadministrare judecătorească.

„Dacă se vor dezbateri pe subiectele care ţin de evaluarea judecătorilor, pentru a exclude orice influenţă a politicului asupra sistemului judecătoresc, acest lucru trebuie să se facă împreună cu Consiliul Superior al Magistraturii. În acelaşi timp judecătorii se indignează, dar tac...”, a conchis consilierul juridic al CRJM.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe