Iohannis vrea să relanseze Educaţia ca temă de dezbatere naţională
alte articole
Prezent luni la deschiderea anului şcolar la Colegiul Economic "Ion Ghica" din Târgovişte, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat dorinţa de a relansa Educaţia ca temă de dezbatere naţională şi a avertizat că nu va gira iniţiativele legislative din acest domeniu fără o atentă consideraţie.
"E responsabilitatea mea să vorbesc răspicat despre acest lucru mai ales că am inclus educaţia în strategia naţională de apărare. Aştept de la decidenţii politici să se aplice cu mai multă atenţie şi să răspundă acestor probleme, iar eu pot oferi cadrul pentru o dezbatere foarte serioasă asupra lor", a declarat Iohannis.
Şeful statului a subliniat că o viziune articulată asupra întregului sistem de învăţământ trebuie să răspundă la trei întrebări simple - ce vrem să înveţe elevii la şcoală, cum promovăm performanţa şi meritocraţia şi corelarea educaţiei cu piaţa muncii.
"Prima dintre ele este ce vrem să înveţe elevii la şcoală. În acest sens, nu cred că ceea ce contează este cantitatea informaţiilor, ci capacitatea lor de a asigura un fundament de cunoştinţe şi valori, de a pregăti drumul în viaţă al celor care ies de pe băncile şcolilor. A două întrebare la care trebuie să răspundă o viziune articulată asupra sistemului de învăţământ este ce opţiuni au elevii şi cum promovăm performanţă şi meritocraţia. Aceasta nu se măsoară doar prin note şi nivelul lor, ci prin faptul că fiecare elev este încurajat să-şi descopere propriile aptitudini, interese şi domenii în care poate performa şi apoi să aibă şansă reală de a o face. (...)
Al treilea element pe care îl văd esenţial în materie de educaţie este corelarea ei cu piaţă muncii, cu realităţile şi nevoile din societate. Mai simplu spus, o educaţie performantă nu produce şomeri, ci absolvenţi care au perspective de carieră, care sunt competitivi şi aşteptaţi pe piaţa muncii. Aici, parteneriatul cu mediul privat este esenţial şi trebuie încurajat", a declarat Iohannis, citat de Agerpres.
Preşedintele a subliniat nevoia organizării unei "dezbateri naţionale serioase" asupra viitorului educaţiei şi şcolii româneşti, la care sa participe "toţi actorii interesaţi".
"Aceasta implică şi o abordare diferită faţă de cadrul normativ. Vă spun limpede că nu voi gira modificări ale legislaţiei privind educaţia fără că ele să treacă prin filtrul unei atente şi consistente dezbateri publice, în care cei implicaţi să ajungă la un numitor comun într-o abordare pe termen lung", a mai precizat Iohannis.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.