Iohannis: Tudorel Toader a confundat poziţia sa de acum cu cea de profesor universitar sau rector

Declaraţiile ministrului PSD al Justiţiei, Tudorel Toader, pe tema anchetei procurorilor DNA în dosarul Belina nu au fost văzute cu ochi buni de preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Ana Ion
26.09.2017

Ministrul PSD al Justiţiei, Tudorel Toader, a confundat poziţia sa de acum cu poziţia de profesor universitar sau rector pe care a avut-o înainte, a opinat marţi, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis.

"Dacă vorbim pur teoretic, atunci sigur se poate purta o discuţie pe competenţa de contencios administrativ, contencios constituţional sau alte chestiuni legate de cine de ce se ocupă în România. Este adevărat că se poate purta această discuţie şi, dacă ar fi să rămânem în zona pur teoretică, sunt anumite aspecte care pentru mulţi sunt interesante şi importante, dar domnul Toader nu este profesor universitar în momentul acesta, ci ministru al Justiţiei.

Or, din poziţia de ministru al Justiţiei, dacă a constatat că anumite lucruri nu sunt clarificate bine în justiţia românească, nu trebuia să facă afirmaţii teoretice, ci trebuia să vină cu un act care corecta, spre exemplu, Codul de procedură civilă. Aşadar, abordarea domnului ministru mi se pare inadecvată", a declarat Iohannis.

Reamintim că ministrul Justiţiei a afirmat că legalitatea unei hotărâri de guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ şi nu de către procuror.

În replică, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să verifice dacă declaraţiile făcute de ministrul Tudorel Toader pe tema anchetei în dosarul Belina sunt de natură să afecteze independenţa Justiţiei.

În viziunea DNA, prin afirmaţia că legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorii, ci judecătorii de contencios administrativ, Tudorel Toader a indus ideea în opinia publică că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor