Iohannis: Se încearcă extinderea zonei de confruntări armate în Ucraina şi întărirea forţelor secesioniste

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a afirmat vineri în cadrul unei declaraţii de presă privind situaţia din Ucraina: "Sunt profund îngrijorat de agravarea situaţiei în Estul Ucrainei, ce a dus la escaladarea conflictului şi la un număr important de victime în rândul populaţiei civile. Asistăm la acţiuni de destabilizare a Ucrainei, care au drept scop extinderea zonei de confruntări armate şi întărirea forţelor secesioniste."

Iohannis consideră că este necesar un răspuns ferm şi imediat, coordonat la nivelul NATO şi UE, în aceste momente deosebit de dificile pentru securitatea regiunii Mării Negre. Preşedintele PNL a accentuat că acest răspuns al comunităţii democratice trebuie să aibă ca efect evitarea transformării Estului Ucrainei într-o zonă instabilă şi ieşită pe termen lung de sub controlul autorităţilor legitime, aşa cum se întâmplă în Transnistria sau Abhazia.

"Proximitatea ţării noastre faţă de zona de conflict, riscul extinderii acţiunilor militare spre alte zone din Ucraina sunt factori pe care structurile noastre militare şi de informaţii sunt convins că le cântăresc cu maximă seriozitate şi profesionalism. Am încredere în cei care servesc statul român la nivel diplomatic sau în cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în capacitatea acestora de a evalua şi gestiona această situaţie deloc uşoară, în interesul ţării noastre şi al angajamentelor asumate de România.", a precizat liderul liberal.

Candidatul ACL la preşedinţie şi-a exprimat opinia că "în aceste momente este nevoie de o consultare permanentă cu aliaţii noştri americani şi europeni, de o abordare pro-activă care să determine un efort comun eficient pentru a opri tentativele de redesenare a graniţelor şi de folosire a forţei în detrimentul normelor de drept internaţional."