Iohannis: relaţia transatlantică este şi rămâne vitală pentru modul în care va evolua Europa

La scurt timp după ce Merkel a declarat că este timpul ca europenii să îşi ia destinul în propriile mâini căci vremurile în care puteam să ne bazăm în întregime pe alţii (SUA şi UK) au trecut, Iohannis afirma că relaţia transatlantică trebuie să fie cât de solidă se poate.
Întâlnirea preşedintelui României Klaus Iohannis cu cancelarul Angela Merkel. (Presidency.ro)
Loredana Diacu
30.05.2017

Baza NATO este relaţia transatlantică şi ea este şi rămâne vitală pentru modul în care vor evolua şi Europa şi America de Nord, a susţinut luni preşedintele Iohannis, la scurt timp după ce cancelarul Germaniei, Angela Merkel, declara public că deşi este important să se menţină relaţii de prietenie cu aliaţi precum SUA şi Marea Britanie, ea nu mai poate conta total pe ei, adăugând că europenii trebuie să îşi ia destinul în propriile mâini.

Invitat fiind de presă să comenteze recentele declaraţii ale Angelei Merkel, Iohannis a opinat ieri că relaţia transatlantică nu poate să dispară: "Ea poate să fie mai intensă sau mai puţin intensă, dar ele rămân, aceste relaţii.", relatează Hotnews.

Potrivit preşedintelui României, declaraţiile cancelarului Germaniei poate au apărut în baza unor aşteptări care nu au fost atinse la summit-ul NATO.

"România este de părere că relaţia transatlantică trebuie să fie cât de solidă se poate", a concluzionat şeful statului.

Reamintim că, la summitul ce a avut loc joi la Bruxelles, preşedintele american Donald Trump, care la un moment dat a criticat NATO ca fiind “învechit”, a făcut prea puţin pentru a asigura aliaţii în ceea ce priveşte angajamentul SUA faţă de alianţa militară vestică.

Principalul punct al agendei preşedintelui american a fost să convingă membrii NATO să-şi acopere partea lor “corectă” din cheltuielile militare ale alianţei, insistând că 2% din PIB-urile naţionale reprezintă nivelul minim necesar.

“23 din cele 28 de naţiuni membre încă nu plătesc cât ar trebui să plătească pentru securitatea lor”, a declarat Trump la inaugurarea oficială a unui monument comemorativ legat de atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. “Acest lucru nu este corect pentru cetăţenii şi contribuabilii din Statele Unite, mai ales că multe dintre aceste naţiuni datorează sume mari de bani din anii trecuţi”.

De asemenea, Trump a criticat excedentul comercial al Germaniei, avertizând din nou că va aplica tarife automobilelor germane vândute în SUA.

Întoarsă în Germania, Merkel a declarat, în timpul unui miting electoral, duminică, în München, că deşi este important să se menţină relaţii de prietenie cu aliaţi precum SUA şi Marea Britanie, ea nu mai poate conta total pe ei, adăugând că europenii trebuie să îşi ia destinul în propriile mâini.

“Vremurile în care am fi putut să ne bazăm în întregime pe alţii sunt pe cale să dispară. Am trecut prin acest lucru în ultimele câteva zile”, a precizat cancelarul german.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor