Iohannis, despre stadiul aderarea la zona euro: "Suntem într-un non stadiu!"

Termenul de 2019 avansat din exces de zel de politicieni pentru aderarea la moneda unică europeană nu a fost unul realist, a apreciat Iohannis, opinând că mai degrabă decât să stabilim deadline-uri pentru aderarea, mai bine ne pregătim prin creştere economică.
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Loredana Diacu
18.11.2016

România se află într-un "non-stadiu" în ceea ce priveşte aderarea la zona euro, a declarat joi preşedinte Iohannis, răspunzând la o întrebare pusă de presă pe acest subiect.

Potrivit şefului statului, chestiunea aderării la euro a fost pusă "cam repede şi cam des politizată", iar termenul de 2019 propus de politicieni din exces de zel nu a fost unul realist.

"Trebuie îndeplinite, ştiţi bine, câteva criterii şi criterii suplimentare pentru a deveni eligibili pentru zona Euro. România, în principiu, îndeplineşte aceste condiţii. Dar, din exces de zel, au fost politicieni care la un moment dat au propus ca România să devină parte a Euro-zonei din 2019, ceea ce a fost nerealist, şi a fost atât de nerealist încât nici măcar nu s-au întrunit acele comisii tehnice care ar fi trebuie să existe şi să lucreze. Recunosc că la un moment dat, chiar la începutul anului 2015, şi eu mi-am dorit să ajungem în 2019 acolo, dar nu a fost o abordare realistă şi nici realizabilă. Însă, de atunci, nu s-a reevaluat la modul „hai să stabilim când ne integrăm”, ci s-a reevaluat mai degrabă la modul „hai să fim mai bine pregătiţi, când ajungem acolo să nu avem probleme la noi în ţară”, fiindcă, aderând la zona Euro, se renunţă la foarte multe pârghii de politică monetară pe care le folosim şi care, cel puţin în această etapă, ne-au ajutat. Faptul că România are o creştere de 5% când alţii au o creştere de 1% sau 2% are şi astfel de explicaţii, că noi am putut să ne mişcăm uşor folosind anumite instrumente de politică monetară. Din ce în ce mai mult, între specialişti, se vehiculează că este totuşi nevoie să avem o convergenţă reală un pic mai mare. În general, este acceptat că în Europa convergenţa minimală trebuie să fie în jur de 60% şi discuţiile din ultima vreme sunt mai degrabă că ar fi bine să ajungem la mai mult de 60% atunci când intrăm în zona Euro.", a declarat Iohannis, la Cluj, unde a luat parte la o dezbatere organizată de Universitatea Babeş-Bolyai.

Şeful statului a mai precizat că, în prezent, "discuţiile nu sunt foarte avansate, nu sunt foarte aprofundate" şi în momentul de faţă nu avem un deadline şi nici nu ar fi oportun să avem.

"Cred că nici nu este foarte bine să punem acum un deadline în condiţiile în care Uniunea Europeană are nenumărate crize prin care trece şi încă nu putem să spunem că le gestionăm cu măiestrie. Abia le gestionăm. Din acest motiv, nu mi se pare problematic să nu punem acum un deadline - când vrem să intrăm - ci să ne pregătim printr-o creştere economică şi să vedem când devine oportună abordarea unui deadline pentru intrarea în zona Euro.", a concluzionat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor