Iohannis, somat de bănci să atace la CCR legea dării în plată

După numeroase controverse şi tensiuni, legea dării în plată a fost adoptată de Parlament şi a ajuns pe masa preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Asociaţia Băncilor din România i-a cerut şefului statului să atace actul normativ la Curtea Constituţională.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să atace la Curtea Constituţională legea dării în plată pentru că actul normativ, în forma adoptată, aduce atingeri drepturilor constituţionale ale tuturor instituţiilor de credit membre ale Asociaţiei Băncilor din România, se arată într-un memoriu trimis şefului statului de organizaţie.

"Prin prezentul Memoriu, comunitatea bancară vă adresează rugămintea, în virtutea prerogativelor pe care le aveţi (...) să sesizaţi Curtea Constituţională. (...) Vă rugăm, domnule preşedinte, să solicitaţi CCR exercitarea controlului de constituţionalitate al legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. (...)

În viziunea comunităţii bancare legea este neconstituţională din multiple perspective care ţin atât de incompatibilitatea legii cu Constituţia - încălcări ale principiului neretroactivităţii, ale principiului previzibilităţii şi accesibilităţii normei legale, ale principiului libertăţii economice şi ale principiului garantării proprietăţii, dar şi de antinomiile legii cu dreptul comun civil şi dreptul comun de procedură.

Criticile de neconstituţionalitate a legii au fost expuse atât în cererea de reexaminare formulată de preşedintele României, precum şi în punctele de vedere adresate Parlamentului de către Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii", se precizează în memoriul Asociaţiei Băncilor din România.

După numeroase proteste, controverse, intervenţii pro şi contra, Legea dării în plată a fost adoptată săptămâna trecută de Parlament, cu 207 voturi pentru, o abţinere şi un vot împotrivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne