Ioan Oltean (PDL): În perioada guvernării PDL nu am fost informaţi de lista chiriaşilor RA-APPS. Ea a fost făcută publică abia acum

Pe data de 16 ianuarie a.c., guvernul a făcut publică lista chiriaşilor Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), precizând care sunt persoanele care nu mai au dreptul să ocupe casele primite de la stat. Printre personalităţilor care sunt chiriaşe la stat se află Daniel Funeriu, Adrian Severin, Gelu Voican Voiculescu, Mircea Geoană, Gabriel Cotabiţă şi actriţa Rodica Mandache. În acest context, un reporter Epoch Times a stat de vorbă cu deputatul PDL, Ioan Oltean, înaintea începerii şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în care au fost adoptate modificările la statutul parlamentarilor.
Declaraţii de presă, Ioan Oltean, la Parlamentul României (Epoch Times România)
Ana Petrescu
22.01.2013

Pe data de 16 ianuarie a.c., guvernul a făcut publică lista chiriaşilor Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), precizând care sunt persoanele care nu mai au dreptul să ocupe casele primite de la stat. Printre personalităţilor care sunt chiriaşe la stat se află Daniel Funeriu, Adrian Severin, Gelu Voican Voiculescu, Mircea Geoană, Gabriel Cotabiţă şi actriţa Rodica Mandache. În acest context, un reporter Epoch Times a stat de vorbă cu deputatul PDL, Ioan Oltean, înaintea începerii şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în care au fost adoptate modificările la statutul parlamentarilor.

Democrat-liberalul a precizat, într-un scurt interviu acordat publicaţiei noastre, că, în perioada guvernării PDL, membrii partidului „nu au fost informaţi” despre existenţa acestei liste, fapt pentru care formaţiunea de dreapta nu a putut lua măsuri pentru a remedia această situaţie, atunci când erau la putere şi că „ea a fost făcută publică” de abia acum. Cu toate acestea, Ioan Oltean precizează că în perioada guvernului Boc şi Ungureanu, nimeni din PDL nu s-a gândit să-i întrebe pe reprezentanţii RA-APPS dacă există o asemenea listă sau să o solicite, în vederea unei soluţionări.

Epoch Times prezintă pentru cititorii noştri interviul integral cu deputatul PDL, Ioan Oltean.

Reporter: Referitor la lista chiriaşilor RA-APPS care ocupă aceste case fără a mai fi demnitari, această situaţie nu este recentă, ci am putea spune chiar de aproape de 20 de ani. În aceste condiţii, de ce în perioada guvernărilor PDL, Boc şi Ungureanu nu au fost luate măsuri în acest sens prin care să se soluţioneze această problemă încă de atunci?

Ioan Oltean: Este pentru mine inexplicabil cum de ani de zile, aproape de 20 de ani chiar, se încalcă actul normativ care reglementează şi stabileşte persoanele care pot beneficia de o locuinţă gratuită sau contra-cost din portofoliul locuinţelor de protocol. Se pare că nici noi când am fost la guvernare, nici ceilalţi dinaintea noastră nu au reuşit să soluţioneze această problemă. Să sperăm ca măcar aceştia vor face ordine aici şi vor face ca aceste locuinţe să fie folosite în strictă concordanţă cu prevederile legale. Dacă aţi observat şi am observat şi eu, există atâtea persoane care nu au legitimitate în folosirea locuinţelor şi nu numai că nu au legitimitate, dar nici măcar nu plătesc chiriile stabilite ulterior.

R: Cum este cazul lui Mircea Geoană, care din 2007 trebuia să elibereze locuinţa pe care a primit-o de la RA-APPS, sau persoane precum Gabriel Cotabiţă sau actriţa Rodica Mandache care n-au avut niciodată funcţii de demnitari?

Nu vreau să mă refer la Mircea Geonă. Sunt atâţia alţii care de ani de zile ocupă aceste case, oameni care nu au avut niciodată o demnitate publică prin care să fie îndreptăţiţi să stea într-o asemenea locuinţă. Este stilul nostru românesc acela de a lăsa lucrurile să curgă într-o anumită comoditate şi nu a interveni şi a le legifera şi clarifica. Din păcate, regret că nici noi, când am fost la guvernare, n-am făcut ordine în acest domeniu.

R: Care ar fi motivul pentru care PDL nu a luat măsuri?

Este o chestiune a guvernului. Cred că niciodată n-am fost informaţi. Eu pentru prima dată aflu de existenţa atâtor persoane care deţin o locuinţă de protocol fără să fi avut nici în clin, nici în mânecă vreodată cu o funcţie de demnitate publică.

R: Totuşi, spuneţi că ştiaţi că de aproape două decenii foşti demnitari au stat şi încă locuiesc în casele RA-AAPS, deci lista trebuie să fi existat şi în perioada guvernărilor PDL. Cum de nu ştiaţi de ea?

Ea n-a fost făcut publică decât acum în sensul cel mai larg cu putinţă.

Eu pentru prima dată aflu de existenţa atâtor persoane care deţin o locuinţă de protocol fără să fi avut nici în clin, nici în mânecă vreodată cu o funcţie de demnitate publică

R: De ce nimeni din PDL, cât a fost partidul la guvernare nu a solicitat să aibă acces la această listă?

Nu s-a cerut. Este mai puţin important acum. Important este ca măcar acum cineva să facă ceva în privinţa aceasta.

R: Şi credeţi că actuala guvernare o să ia măsuri?

Eu mă îndoiesc, pentru că majoritatea a celor care sunt pe liste sunt oameni ai PSD-ului şi ai USL. Deci mă îndoiesc că vor fi scoşi în stradă peste noapte ca să se pună în aplicare prevederi legale.

R: Care este opinia dumneavoastră despre modificările aduse statutului parlamentarilor care le-ar permite acestora să aibă o imunitate mai mare?

Noi susţinem că în momentul în care suntem în prezenţa unei hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile sau a unei hotărâri ANI rămasă definitivă prin neatacarea de către persoana implicată, aceasta să constituie elementul fundamental al demiterii sau a pierderii de drept a mandatului de deputat sau de senator. Aceasta este susţinerea noastră şi eu ştiu că a trecut în felul acesta. Iată că în dimineaţa aceasta am constatat că mai sunt încă neînţelegeri şi să sperăm că nu s-au modificat aceste prevederi.

R: Şi în legătură cu acea modificare prin care "cererea ministrului justiţiei trebuie să conţină temeiul legal şi motivele concrete în cazul respectiv care justifică măsura solicitată. Cererea este însoţită de probele considerate relevante şi puse la dispoziţie de către parchet, care stau la baza motivelor invocate", ce părere aveţi?

Grupul parlamentar al PDL a solicitat eliminarea din propunerea legislativă a solicitării de a comunica odată cu adresa ministrului şi motivele care justifică această solicitare, menţinând textul actual (în actuala formă, legea prevede: "cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului se adresează preşedintelui Camerei din care face parte de către ministrul justiţiei" – n.r.), care în opinia mea răspunde necesităţilor reale a unei justiţii independente şi libere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor