Investitorii străini vor să fie siguri că un contract public e obţinut transparent - ambasador

Epoch Times România
10.02.2012

Investitorii străini trebuie să aibă încredere că un contract public este încredinţat într-o manieră transparentă, fără conflicte de interese, şi că o dispută comercială este rezolvată rapid şi predictibil de justiţie, spune ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris.

Într-o postare pe blogul găzduit de site-ul Foreign Office, intitulată "Credit acolo unde creditul este datorat", ambasadorul Martin Harris spune că raportul Comisiei Europene de săptămâna aceasta privind progresele din cadrul Mecanismului pentru Cooperare şi Verificare este unul pozitiv şi este o veste bună pentru companiile din România. În fapt, afirmând aceasta, ambasadorul îşi reînnoieşte pledoaria pentru transpunerea în legislaţia română a extinderii confiscării averilor ilicit obţinute.

El spune că la începutul acestei săptămâni, a avut o întâlnire la CSM pentru a discuta despre cum ar putea fi implementate noile Coduri şi legi şi despre planurile CSM de a spori eficienţa şi responsabilizarea judecătorilor în 2012. "Am repetat oferta Marii Britanii către toate instituţiile din România de a le ajuta să întrunească obiectivele (benchmarks) Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Am adus experţi din Marea Britanie în România pentru a consilia pe diferite teme, de la administraţie în justiţie până la confiscarea activelor", scrie ambasadorul.

"Merită subliniat de ce este atât de important pentru România şi pentru relaţiile ei cu Regatul Unit (raportul pozitiv pe justiţie - n.r.). Puţine lucruri sunt mai importante pentru un investitor străin decât să aibă încredere că disputele comerciale vor fi rezolvate rapid şi predictibil de către justiţie. Sau că un contract public va fi încredinţat într-o manieră transparentă, fără conflicte de interese. Şi este esenţial pentru cooperarea noastră bilaterală în domeniul aplicării legii ca produsele unei activităţi criminale comise într-un stat membru UE să poată fi confiscat într-altul", explică Martin Harris.

Prin urmare, conchide el, raportul de săptămâna aceasta este "o veste bună pentru procurorii care au nevoie de prerogative pentru a confisca produsele unei activităţi criminale. Este o veste bună pentru România că reformele continuă şi că ţara devine, deci, competitivă - ca eficienţă a instituţiilor sale publice şi ca destinaţie pentru investitorii străini", arată ambasadorul britanic.

El menţionază că legislaţia prin care s-ar permite extinderea confiscării averilor a ajuns la Parlament şi speră ca proiectul să devină lege foarte curând.

Ambasadorul a fost, de altfel, în mod public, unul dintre susţinătorii unei asemenea iniţiative şi a transmis mesaje în acest sens, inclusiv prin intermediul blogului pe care îl are pe site-ul Foreign Office.

În iulie anul trecut, Martin Harris spunea că subiectul confiscării averilor ilegale contează pentru Londra, pentru că procedura ar ajuta poliţiile din România şi Marea Britanie să combată criminalitatea în Europa. În Regatul Unit există o reală preocupare pentru ca infractorii să nu poată folosi beneficiile ilegal obţinute pentru a-şi construi case imense şi pentru a-şi cumpăra maşini scumpe în alte părţi din Europa, spunea ambasadorul, într-o aluzie la cazurile intens mediatizate ale reţelelor de cerşetorie şi fraudare a sistemului social britanic puse la cale de traficanţi din România, care şi-au construit adevărate palate în ţară.

"Motivaţia pentru multe infracţiuni sunt banii. Trebuie să arătăm că infracţionalitatea nu furnizează venituri şi să privăm reţelele de criminalitate de bani şi alte bunuri pe care le folosesc pentru a-şi finanţa şi extinde operaţiunile lor. Prin urmare, un sistem robust pentru recuperarea bunurilor face parte dintr-un sistem eficient pentru cooperarea dintre forţele de poliţie din Marea Britanie şi România în combaterea criminalităţii în întreaga Europă", pleda ambasadorul Martin Harris.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor