Ambasadorul britanic: România a primit un raport bun pe lupta anticorupţie şi merita aceasta

România a primit un raport bun în privinţa luptei anticorupţie în ultima evaluare făcută de Comisia Europeană şi merita aceasta, pentru că în ultimele luni au fost făcuţi importanţi paşi înainte, apreciază ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, într-o postare pe blog.
Epoch Times România
10.02.2012

România a primit un raport bun în privinţa luptei anticorupţie în ultima evaluare făcută de Comisia Europeană şi merita aceasta, pentru că în ultimele luni au fost făcuţi importanţi paşi înainte, apreciază ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, într-o postare pe blog.

Au fost date verdicte în cazuri de corupţie la nivel înalt, Codul civil se aplică şi funcţionează. Au fost instituite noi reguli pentru numirea judecătorilor la Înalta Curte. La Parlament a ajuns legislaţia prin care s-ar permite extinderea confiscării averilor, enumeră ambasadorul câteva dintre progresele făcute de România în ultimele luni.

În privinţa confiscării averilor, diplomatul menţionează că speră ca proiectul să devină lege foarte curând. Ambasadorul a fost, de altfel, în mod public, unul dintre susţinătorii unei asemenea iniţiative şi a transmis mesaje în acest sens, inclusiv prin intermediul blogului.

Raportul recunoaşte activitatea instituţiilor române în combaterea corupţiei, consideră ambasadorul. Statisticile vorbesc de la sine - 15 cazuri de corupţie la nivel înalt rezolvate în primă instanţă la Înalta Curte în 2011, comparativ cu două, în 2010; 158 de decizii finale în cazuri înaintate de procurorii anticorupţie în 2011, comparativ cu 85 în 2010. Tribunalele şi-au accelerat procedurile, şi-au prioritizat activitatea şi au recurs la noile prevederi permise de Legea micii reforme în justiţie, arată ambasadorul.

Diplomatul este primul oficial străin care apreciază că raportul pe justiţie a fost pozitiv în cazul României. Olanda, care a spus că aşteaptă două rapoarte pozitive consecutive pentru a-şi reconsidera poziţia în cazul aderării României la Schengen, a remarcat progresele consemnate de raport în cazul României, dar a evitat să spună dacă ar considera documentul un raport pozitiv sau nu.

Olanda este singura ţară din UE care blochează aderarea României la Schengen, condiţionând ridicarea veto-ului de îngristrarea unor progrese în lupta anticorupţie, confirmate în două rapoarte consecutive ale Executivului european privind aplicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Marea Britanie nu face parte din spaţiul Schengen, însă a fost unul dintre statele care au urmărit atent lupta anticorupţie şi reforma justiţiei în România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor