Cătălin Predoiu: Programul privind volumul optim de activitate în instanţe trebuie modificat urgent

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei. (www.gov.ro)
Epoch Times România
24.01.2012

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat marţi că programul adoptat de Consiliul Superior al Magistraturii în 2009 privind volumul optim de activitate din instanţe este conceput greşit şi trebuie modificat urgent, deoarece mulţi judecători îl ignoră.

"Noul Cod de procedură civilă trebuie acompaniat de către CSM prin măsuri de alocare raţională a resurselor umane în sistem şi de către preşedinţii de curţi prin intensificarea pregătirii profesionale. Ministerul Justiţiei nu respinge ideea unui program de volum optim de activitate, dar programul în curs de aplicare, adoptat de CSM în 2009, este conceput greşit, utilizând criterii, formule şi algoritmi tehnici care trebuie revizuiţi urgent. Instanţele mari şi aglomerate, precum Tribunalul Bucureşti, trebuie sprijinite prin redirecţionarea de resurse umane spre acesta şi suplimentarea schemei de personal. Este o greşeală să protejezi, prin programul volumului optim de activitate, câteva instanţe aglomerate, cu preţul acordării unor termene complet nerezonabile în toate instanţele din ţară, chiar şi acolo unde există resurse suficiente. De altfel, pentru că programul este conceput greşit, în multe instanţe din ţară, el este ignorat complet de judecători, care acordă termenele aplicând prevederile Legii Micii Reforme", a spus Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiţiei susţine că a acceptat propunerile şi sugestiile CSM în privinţa calendarului noilor coduri iar intrarea în vigoare a acestora va ţine cont de capacitatea de absorbţie de noi magistraţi şi grefieri în sistem.

Astfel, CSM intenţionează să acopere, în 2012, aproximativ 300 de poziţii vacante şi aproximativ 400 de noi poziţii în 2013, astfel încât codurile penale trebuie să fie puse în aplicare după ce se atinge acest obiectiv.

Cătălin Predoiu a mai subliniat că reformele legislative îşi vor atinge complet scopul în măsura în care vor fi acompaniate de măsurile de politică de resurse umane iniţiate de CSM şi de ajustarea managementului instanţelor în mod corespunzător.

De altfel, ministrul Justiţiei a arătat că cea mai mare provocare pentru sistemul judiciar în următorii ani nu este ocuparea locurilor vacante, ci atragerea de oameni bine pregătiţi profesional, un rol important revenindu-i Institutului Naţional al Magistraturii.

Declaraţia a fost făcută la un eveniment organizat de Camera de Comerţ Britanico-Română, cu tema "How to Create a Good Business Environment. The implications of the new Code of Civil Procedure for the business environment", unde au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai profesiilor juridice, precum şi Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.

În cadrul evenimentului, ministrul Justiţiei a abordat importanţa şi efectele noului Cod de procedură civilă, precum şi alte aspecte ale noului cadru legislativ al României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor