Investiţiile pun în mişcare în continuare industria auto din Europa Centrală şi de Est
Din momentul în care Daimler a ales Kecskemét în iunie 2008 în faţa unei concurenţe acerbe din partea unor oraşe rivale din Polonia şi România, aproximativ 1.600 de oameni au lucrat pentru a transforma cele 35.000 de tone de oţel şi cei 160.000 de metri cubi de beton într-un edificiu care, începând cu 2012, va produce până la 100.000 de Mercedesuri Clasa-A şi Clasa-B în fiecare an, scrie Financial Times în ediţia de miercuri.
Pentru o mare parte a ultimilor cinci ani, acest tip de investiţii a condus economiile din Europa Centrală şi de Est. În contextul unor salarii care reprezintă în medie doar un sfert din nivelul înregistrat în Europa de Vest şi al perspectivei de aderare la UE, care a îndepărtat orice temeri cu privire la riscurile politice pe care le-ar comporta astfel de ţări, investiţiile străine au curs în aceste ţări dinspre Europa de Vest, SUA, Japonia şi Coreea de Sud.
În timp ce investiţiile au crescut doar modest între 1997 şi 2003, de la 20 de miliarde de dolari la 30 miliarde pentru întreaga regiune, începând cu 2003, cifrele privind investiţiile au crescut exponenţial. De asemenea, după cum o arată cifrele de la Conferinţa ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare, în 2004 investiţiile străine directe s-au dublat, ajungând la 60 de miliarde de dolari, şi ulterior la 155 de miliarde, în 2008, anul în care Daimler a ales Kecskemét.
Echipamentele auto şi industria de componente au constituit o parte esenţială a acestor investiţii, reprezentând aproximativ 8 la sută din investiţiile străine în regiune, între 2003 şi 2009, în condiţiile în care Volkswagen a înfiinţat fabrici în Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia; Peugeot, Toyota şi Kia în Republica Cehă; General Motors în Polonia; Hyundai în Slovacia; şi Renault în România.
Avantajul costului scăzut al forţei de muncă şi promisiunea unui acces liber la pieţele lucrative ale UE au atras investitori şi din alte domenii, inclusiv producători de electronice cum ar fi japonezii de la Sony şi sud-coreenii de la Samsung şi LG. De asemenea, decizia finlandezilor de la Nokia de a închide o fabrică din Germania în 2007 pentru a o reloca în România a cauzat multe discuţii privind pierderea competitivităţii Germaniei.
Investiţiile străine directe au scăzut drastic în întreaga Europă de Est, cu 50% în 2009, comparativ cu anul precedent. Au existat chiar delocalizări: la începutul acestui an, Sony a decis să-şi concentreze fabricarea de DVD playere în Malayezia, închizând fabrica de la Budapesta, după 14 ani.
În industria auto, imaginea pentru perioada 2008-2009, cel puţin, a fost sumbră. Producţia în Ungaria a scăzut cu 43% în 2009, cu doar 180.000 de vehicule produse, conform datelor furnizate de Organizaţia Internaţională a Producătorilor de Autovehicule. În Polonia, producţia a scăzut cu 7%, ajungând la 880.000 de vehicule produse, în timp ce în Slovacia, ea a înregistrat o scădere de 20%, ajungând la 460.000 de vehicule.
Prin contrast, producţia în multe ţări asiatice, mai puţin afectate de declinul economic, a continuat să crească. Astfel, producţia de automobile a Chinei a crescut cu 48%, cea din India cu 13% şi cea din Taiwan cu 24%.
Acest lucru s-a reflectat în numărul de investiţii pentru acest sector. În 2009, investiţiile în sectorul de echipamente auto au scăzut cu 67%, iar investiţiile străine în sectorul componentelor auto cu 81%.
Cu toate acestea, la începutul acestei luni, Audi, filiala Volkswagen, a anunţat că urmează să cheltuiască 900 milioane de euro pentru retehnologizarea şi extinderea fabricii din Gyor, vestul Ungariei, permiţându-i să producă 125.000 de vehicule pe an, din 2013.