Investigatori internaţionali: Zborul MH17 doborât de o rachetă rusească

Investigatorii internaţionali au publicat descoperirile iniţiale asupra zborului malaezian MH17 doborât în 2014 în estul Ucrainei, susţinând că acesta a fost lovit de o rachetă de provenienţă rusească BUK.
Pompierii investighează rămăşiţele zborului MH17 doborât în estul Ucrainei în 17 iulie 2014.
Pompierii investighează rămăşiţele zborului MH17 doborât în estul Ucrainei în 17 iulie 2014. (Captură Foto)

Zborul malaezian MH17 a fost doborât de o rachetă sol-aer BUK transportată în estul Ucrainei din Rusia, au declarat miercuri investigatorii internaţionali. Toţi cei 298 de pasageri aflaţi la bord au murit şi dovezile oferite de comunicaţiile interceptate, datele de radar şi alte materiale indică spre o rachetă militară sol-aer drept cauză a incidentului.

Investigaţia a fost condusă de Parchetul olandez dar include echipe din Australia, Belgia, Malaezia şi Ucraina. Ei au dezvăluit public descoperirile lor iniţiale la o conferinţă de presă organizată miercuri în oraşul olandez Nieuwegein.

Moscova a negat acuzaţiile că separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei au fost responsabil de acel dezastru aerian. Luni, armata rusă a declarat că are noi date furnizate de radar care arată că racheta care a doborât avionul Boeing 777 nu a fost lansată din teritoriul controlat de rebeli. Armata rusă a mai precizat că va preda noile date investigatorilor internaţionali.

O anchetă separată condusă de Comitetul pentru Siguranţă Olandez (OVV) a descoperit că avionul malaezian a fost lovit in 17 iulie 2014 de o rachetă BUK lansată dintr-o zonă care era, cel mai probabil, controlată de separatişti în vara anului 2014. Ancheta a mai susţinut că lansatorul mobil de rachete BUK a fost ulterior returnat în Rusia.

Investigaţia criminală este aşteptată să arunce lumină asupra tipului exact de rachetă BUK folosită; arma antiaeriană este produsă de Rusia, dar stocuri de astfel de rachete sunt deţinut şi de armata ucraineană.

Rudele victimelor au cerut de mult timp răspunsuri şi transparenţă şi au fost foarte nemulţumite de ritmul lent al publicării informaţiilor.

Echipa de investigatori internaţionali a avut de înfruntat provocări deosebite: avionul malaezian s-a prăbuşit în provincia est-ucraineană Doneţk, o zonă de război activă, iar în zilele următoare incidentului militanţii pro-Kremlin au limitat accesul la scena incidentului.

De atunci, 11 containere umplute cu rămăşiţe ale avionului au fost în cele din urmă transportate în Olanda. O echipă de cercetare a preluat mostre de sol din estul Ucrainei şi a stabilit locaţia turnurilor de telefonie şi structura reţelei locale de telefonie.

Au fost extrase mostre din trupurile şi bagajele pasagerilor şi membrilor echipajului şi au fost analizate date de satelit şi comunicaţii interceptate. Echipa a apelat de asemenea la informaţii oferite de martori care aparent ar fi văzut lansarea rachetei. Aproximativ două treimi dintre pasagerii zborului MH17 au fost cetăţeni olandezi, iar echipajul era format în întregime din cetăţeni malaezieni.

În plus, Malaezia a propus crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea celor responsabili pentru distrugerea avionului. Totuşi, Rusia s-a opus unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care favoriza înfiinţarea unui astfel de tribunal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe