Investigaţia asupra morţii misterioase a CEO-ului companiei Total naşte noi întrebări
alte articole
Comitetul Interstatal de Aviaţie din Rusia (IAC) a declarat marţi că a finalizat propria investigaţie în cazul morţii managrului companiei Total, concluzionînd că şoferul maşinii de deszăpezire, Vladimir Martinenko, şi un oficial al aeroportului însărcinat cu monitorizarea schimbului de ture, pe care nu l-a numit, au consumat alcool şi au fost parţial vinovaţi de tragedie.
Ancheta susţine că Martinenko nu a conştientizat exact situaţia în acel moment şi că supervizorul de tură nu şi-a făcut treaba într-o manieră corespunzătoare. În plus, a fost depistat alcool în sângele ambilor bărbaţi, conform comitetului.
Incidentul a avut loc în 2014 pe aeroportul Vnukovo din Moscova, după ce avionul privat al magnatului petrolier s-a ciocnit de un plug aflat pe pistă.
Conform unor analişti media, De Margerie a favorizat Rusia în negocieri, deşi relaţiile Kremlinului cu UE şi SUA au ajuns la un nivel extrem de scăzut din cauza crizei din Ucraina.
Comitetul rus a oferit o analiză criptică a prăbuşirii avionului. În timp ce cei doi oficiali ruşi ai aeroportului au recunoscut că au băut alcool şi că au fost parţial vinovaţi pentru accident, IAC a declarat că echipajul avionului ar fi trebuit să evite accidentul. Comitetul a susţinut că plugul de zăpadă era vizibil pe pistă şi că incidentul putea fi evitat.
“Un test simulat a arătat că, dacă echipajul ar fi decis să anuleze decolarea şi ar fi folosit toate metodele de frânare, ar fi fost posibil să se evite catastrofa”, conform raportului IAC.
“Faptul că nu au luat decizia de anulare a decolării a fost probabil rezultatul stării psihologice şi emoţionale - departe de a fi ideală - a echipajului, care ar fi îngreunat o evaluare reală a ameninţării”, a mai precizat IAC.
IAC a susţinut că posibila stare a piloţilor s-ar putea datora faptului că aceştia au aşteptat mult timp într-un aeroport incomod şi au dorit să se întoarcă acasă cât mai curând posibil. Comitetul rus a adăugat că a făcut noi recomandări pentru îmbunătăţirea securităţii pe baza investigaţiei sale.
Totuşi, expresia “starea psihologică şi emoţională ideală a echipajului” pare să indice că s-ar fi putut ca la acea vreme să se fi întâmplat altceva cu echipajul. Piloţii sunt pregătiţi să se adapteze noilor medii şi noilor aeroporturi şi a fost vorba de un avion privat folosit de compania TOTAL în mod regulat. Ce anume ar fi putut să cauzeze această “stare” la care face referire IAC?
Oleg Lurie de la Oriental Review a declarat următoarele despre moartea lui De Margerie:
Bineînţeles că accidentele au loc. Uneori vedem o confluenţă de evenimente complet întâmplătoare. Nu fac nicio afirmaţie că există în prezent vreo dovadă directă care să susţină teoria că a avut loc o ucidere premeditată a lui Christophe de Margerie în beneficiul Statelor Unite. Şi nimic din toate acestea nici măcar nu oferă o teorie coerentă – este vorba doar de o serie de evenimente şi fapte necontestate care se potrivesc într-o secvenţă complet logică ce elimină încurcătura provocată de toate acele coincidenţe aparent întâmplătoare. Şi cum s-ar fi putut realiza [o ucidere premeditată]? Cu numeroşii săi ani de experienţă, serviciile americane de informaţii pot cu uşurinţă să pună în scenă evenimente mai mari decât asasinarea şefului unei mari companii într-o altă ţară. Şi există suficiente metode pentru a aranja un astfel de scenariu – de la mituirea sau şantajarea celor implicaţi în evenimente până la utilizarea de intermediari, sau interferarea cu tipuri diferite de reţele şi semnale de comunicare internet, sau cauze ce ţin de factorul uman, precum şi inovaţii tehnice. Dar este posibil să nu ştim niciodată răspunsul la întrebarea “Cine l-a ucis pe De Margerie?”