Inundaţii istorice afectează grav mai multe ţări din Europa centrală

Inundaţiile istorice au afectat mai multe ţări din Europa centrală şi ameninţă, la momentul actual, Ungaria, unde Dunărea a atins un nivel record.
Inundaţii (DANIEL GARCIA / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
10.06.2013

Inundaţiile istorice au afectat mai multe ţări din Europa centrală şi ameninţă, la momentul actual, Ungaria, unde Dunărea a atins un nivel record.

Intemperiile şi inundaţiile care s-au înregistrat în Germania, Austria, Slovacia, Republica Cehă şi Elveţia au provocat moartea a cel puţin 18 persoane şi au cauzat pagube materiale evaluate la mai multe miliarde de euro.

Astfel, autorităţile germane au cerut, duminică, evacuarea a 15.000 de locuitori la Magdeburg, în estul Germaniei. La Magdeburg creşterea apelor râului Elba, a depăşit recordul atins la inundaţiile din 2002, cu 7,46 metri, duminică, faţă de circa doi metri în mod normal. În total, 23.500 de locuitori din Magdeburg şi împrejurimi şi-au părăsit locuinţele în weekend. Evacuările au mai avut loc în alte trei oraşe situate în amontele râului Elba sau afluenţilor săi în ultimele zile: la Halle, Bitterfeld-Wolfen şi Dresda. Preşedintele german Joachim Gauck a vizitat duminică oraşele afectate din Saxa şi Saxa-Anhalt.

Duminică seara în vestul Elveţiei s-au înregistrat ploi abundente însoţite de grindină ce au provocat alunecări de teren şi inundaţii care au blocat căile ferate şi au determinat evacuarea a aproximativ 13 persoane, a anunţat poliţia elveţiană.

Râul Mérine a ieşit din matcă inundând cu o zi înainte oraşul Moudon. Conform unui comunicat al poliţiei cantonului Vaud, treisprezece persoane au fost evacuate ca "măsură de precauţie". Numeroase străzi au devenit impracticabile în urma unor alunecări de teren. Drumul care leagă Berna de Lausanne a fost blocat timp de câteva ore. Mai multe alte rute vor rămâne închise până luni dimineaţa, a avertizat poliţia.

În cantonul Fribourg, grindina a blocat canalizările şi a provocat inundaţii în unele zone.

În Ungaria, după ce a afectat sudul Germaniei, Austria şi Slovacia, Dunărea a atins un nivel record de 8,90 metri, la Budapesta duminică după-amiază. Conform previziunilor nivelul fluviului nu ar urma sa mai crească, dar ca măsură de precauţie, aproximativ 1.400 de persoane au fost evacuate în Ungaria.

Situaţia este pe cale să revină la normal, dar în condiţiile în care în unele regiuni sunt aşteptate ploi în Austria, Slovacia şi Republica Cehă, autorităţile rămân în continuare în alertă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor