Inundaţiile din Praga aduc aminte de imaginile terifiante ale dezastrului din 2002

Lucrătorii serviciilor de urgenţă construiesc bariere anti-inundaţii pe malul stâng al râului Vlatvei lângă Podul Carol din Praga, Republica Cehă la 2 iunie 2013 (Michal Cizek / AFP / Getty Images)
Petr Svab
04.06.2013

PRAGA, Republica Cehă – Râul Vltava a crescut până la nivelul de pericol datorită ploilor continue din ultimele 2 săptămâni. Compania de Transport a Republicii Cehe a trecut să ia măsuri de urgenţă.

Când Vltava a atins al treilea nivel de inundaţie (cel mai înalt nivel) duminică în jurul orelor 13, agenţia a decis să închidă 8 staţii de metrou.

Situaţia curentă din Praga aduce aminte de inundaţiile masive din 2002. La acea vreme, totuşi, râul a fost de două ori mai crescut. Primele anunţuri de evacuare au fost emise duminică localităţilor mai mici situate de-a lungul malurilor râului.

Purtătorul de cuvânt al Companiei de Transport Public, Petr Vorlicek, a spus că apa creşte mai rapid decât s-a aşteptat. Din acest motiv Primăria capitalei cehe Praga a declarat o stare de urgenţă.

Unele dintre mult preţuitele locaţii arhitecturale din Praga se află în pericol deoarece multe dintre ele sunt situate de-a lungul râului.

La grădina zoologică din oraş, animalele au fost mutate pe teren mai înalt în timp ce autorităţile încă îşi aduc aminte cât de rapid au lovit apele în 2002 şi cum câteva specii rare de animale s-au înecat.

De asemenea, compania locală de gaz a închis porţiuni din conductele sale. Bariere anti-inundaţii au fost instalate în staţiile de metrou, conform planului orăşenesc de răspuns la cazurile de inundaţie.

Zuzana Andelova este mamă a doi copii şi locuieşte în Holesovice, una dintre zonele rezidenţiale ale oraşului situate de-a lungul malului râului şi cel mai puternic lovite de inundaţiile din 2002.

“Până acum râul este destul de liniştit”, a spus ea. “Autorităţile spun că totul este în ordine dar există o diferenţă între ceea ce spun ei şi ceea ce spun oamenii. Sper că oamenii doar îşi pierd calmul şi că autorităţile nu evită să spună adevărul.”

Până acum, principala problemă nu pare să fie râul în sine ci mai mult cursurile de apă mai mici ce trec prin oraş.

Duminică la ora 19, ora locală, guvernul a declarat o stare de urgenţă pentru întreaga Republica Cehă, excluzând un singur district. Premierul Petr Necas a anunţat la televiziunea cehă că Guvernul este pregătit să ofere 300 de milioane de coroane cehe (15 milioane USD) în fonduri de ajutorare.

Luni, metroul încă nu era operaţional în centrul oraşului. Viceprimarul oraşului Praga, Tomas Hudecek, a închis pentru ziua de luni toate grădiniţele, şcolile primare şi liceele (exceptând cele private). Doar universităţile au rămas în deplină funcţionare.

Conform purtătoarei de cuvânt a agenţiei de stat Vltava Basin, Michaela Pohunková, prima estimare este că apa ar fi trebuit să atingă nivelul maxim luni după masă nu a mai fost valabilă. Ea a spus Agenţiei Cehe de Presă: “Este imposibil de estimat că va fi atins punctul maxim.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor