Criza provocata de inundatii ameninta Bangkok-ul

O femeie in varsta este evacuata in timp ce inundatiile lovesc orasul tailandez Ayutthaya.
O femeie in varsta este evacuata in timp ce inundatiile lovesc orasul tailandez Ayutthaya. (Paula Bronstein / Getty Images)

BANGKOK – Rezidentii din zonele joase ale Bangkok-ului si-au facut provizii de alimente si au asezat saci de nisip in jurul locuintelor si sediilor de afaceri pe masura ce apele ameninta serios unele parti ale orasului.

Nivelurile de apa ale raului Chao Phraya, care trece prin orasul de aproximativ 10 milioane de oameni, au crescut constant in ultima luna si unele zone ale orasului adiancete raului sau canalelor au fost deja inundate.

Masurile de ultima ora ale guvernului impotriva inundatiilor au inclus construirea a 3 ziduri de protectie impotriva inundatiilor de-a lungul raului Chao Phraya in speranta ca acest lucru va creste abilitatea orasului de a face fata cantitatilor mari de apa care vin din nord.

Totusi, autoritatile avertizeaza ca parti mare ale capitalei tailandeze s-ar putea sa fi fost sever inundate incepand chiar de joi datorita combinatiei dintre volumul de apa crescut in urma barajelor care nu mai fac fata si a valurilor mari aflate in continua crestere. Valurile sunt asteptate sa atinga punctul maxim in weekend.

Clopotele de alarma au inceput sa sune din timp pentru multi rezidenti din Bangkok cand intr-un discurs televizat vinerea trecuta, premierul tarii, Yingluck Shinawatra, a declarat ca “problema inundatiilor raspandite atinge un nivel de criza, cel mai grav in ultimele decenii.”

La doar 80 de km nord de Bangkok, orasul antic Ayutthaya si zonele sale invecinate au fost maturate puternic de apele de inundatie incepand de luni, blocand mii de oameni si fortand inchiderea unei mari zone industriale, care include fabrici si uzine de masini.

Cu o criza declansata de inundatii la usa lor, rezidentii Bangkok-ului si-au facut provizii de alimente si, incepand cu aceasta saptamana, din ce in ce mai multi rezidenti si proprietari de afaceri si-au pregatit saci de nisip pentru a opri posibilele inundatii.

Incepand cu sfarsitul lunii iulie, Tailanda sufera de pe urma unor ploi musonice mai abundente ca de obicei care au contribuit la moartea a aproape 270 de oameni, majoritatea in partile centrale si nordice al tarii.

Descrise drept cele mai grave inundatii pe care Tailanda le-a infruntat in 5 decenii, autoritatile spun ca peste 2 milioane de oameni au fost afectati si ca 3.4 milioane de acri de teren arabil au fost deja inundate.

In vecina Cambdogia, zone mari agricole au fost de asemenea afectate de pe urma inundatiilor provocate de muson, rapoartele sustinand ca peste 200 de oameni au fost ucisi din cauze legate de inundatie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe