Între 60 şi 100 de belgieni luptă în Siria de partea rebelilor
alte articole
Majoritatea belgienilor care au plecat în Siria pentru a se alătura rebelilor sunt tineri între 23 şi 25 de ani radicalizaţi de grupurile jihadiste, dar printre ei există şi câţiva minori. Potrivit ministrului de interne belgian, Joelle Milquet, numărul belgienilor plecaţi să lupte în Siria ar fi de 60-100, în timp ce unele organizaţii îl estimează la câteva zeci, scrie vineri La Libre Belgique.
Fenomenul nu este unul nou în Belgia. De mai bine de un an Siguranţa statului, poliţiile locală şi federală şi serviciul de informaţii militare sunt implicate în monitorizarea dosarelor tinerilor belgieni plecaţi în Siria. La nivel federal a fost constituit chiar un grup de lucru, care se reuneşte săptămânal şi care lucrează cu două liste - una de lucru şi una cu date verificate.
Pe prima dintre aceste liste se află numele unor persoane despre care există informaţii care indică că s-ar putea afla în Siria. Cea de-a doua este mai precisă, pe ea aflându-se doar persoanele în privinţa cărora s-a stabilit cu un grad mai mare de certitudine că s-ar afla în Siria.
Ministrul de interne belgian a precizat că numărul belgienilor care luptă în Siria ar fi 'între 60 şi 100', precizând că nu este vorba decât despre 'un ordin de mărime'. Totuşi, cel puţin procentul acestora este substanţial, notează La Libre Belgique, în contextul în care între 600 şi 700 de cetăţeni din UE sunt angrenaţi în conflictul din Siria.
Numărul belgienilor plecaţi în Siria evoluează constant şi, după un vârf înregistrat în luna mai, a existat o diminuare a plecărilor în aceeaşi lună. În cea mai mare parte sunt tineri de 23-25 de ani, cei mai mulţi de origine străină, şi numai o mică parte dintre aceştia sunt convertiţi la islamism. De asemenea, în Siria au plecat şi minori, cum s-a întâmplat cu doi elevi din comuna Schaerbeek, spre marea surpriză a profesorilor lor. 'Minorii plecaţi în Siria sunt mai puţin de cinci', dă totuşi asigurări ministrul de interne.
Majoritatea celor plecaţi s-au folosit de anumite filiere pentru a ajunge în Turcia, de unde au plecat în Siria. Una dintre aceste filiere, construită în jurul grupării radicale Sharia4Belgium, a fost destructurată la jumătatea lunii aprilie. Potrivit parchetului federal, 33 de persoane, din Anvers sau din Vilvorde, s-au folosit de contactele Sharia4Belgium pentru a lua drumul Siriei şi, mai mult decât probabil, pentru a se alătura grupurilor de combatanţi cu convingeri salafiste jihadiste inspirate de Al-Qaeda.
Autorităţile belgiene vor fi în mod special vigilente când aceştia se vor întoarce în Belgia, datorită cunoştinţelor pe care le-au dobândit la faţa locului. Unii vor reveni în Belgia eroi, alţii vor fi puternic afectaţi de ororile războiului, dar toţi reprezintă potenţiale pericole. Totuşi, ei nu trebuie să se teamă că vor fi în mod automat anchetaţi. 'Abordarea va fi una de la caz la caz', asigură Joëlle Milquet.